Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

Eidam, levnější konkurence proteinovým tyčinkám

Publikováno: 26.10.2020     Autor: FÉR potravina

Na eidam se někdy nahlíží jako na laciný sýr vhodný pro vaření. Opravdu si takovou pověst zaslouží?


Je EIDAM je levný sýr nevalné kvality nebo by se mohlo jednat o zdravější alternativu dnes velmi oblíbených proteinových tyčinek? dTest (9/2020) provedl testování aby ověřil, zda si takovou pověst laciného sýru eidam opravdu zaslouží.

Jednadvacet vzorků s obsahem tuku v sušině 30 a 45 % bylo laboratorně prozkoumáno po stránce kvality, chutě a čistoty. Výsledky jsou povzbudivé. Sýry sice nenadchly svou chutí, překvapily ale obsahem bílkovin.

„Zaměřili jsme se na balený eidam a snažili se co nejúplněji prověřit nabídku českých obchodů. Do laboratoře bylo odesláno jedenáct sýrů s 30 % tuku v sušině a deset tučnějších eidamů se 45 %. Při nákupech jsme upřednostňovali krájené plátkové eidamy, ale svých zástupců se dočkaly i bločky. Z produktů bylo vybíráno napříč značkami, spolu s produkty od známých výrobců, byly prověřeny i produkty privátních značek obchodních řetězců“ říká o vybraných vzorcích Hana Hoffmannová, šéfredaktorka časopisu dTest.

Protože pro eidamy neexistuje žádný závazný předpis, byly získané hodnoty porovnány podle dobrovolné Cechovní normy pro eidamy vydané Českou potravinářskou komorou. „Obecně platilo, že čím větší byl obsah tuku v sušině, tím lepší hodnocení jsme udělili.

Nejzajímavější výsledky přineslo měření obsahu bílkovin. Průměrná naměřená hodnota testovaných vzorků byla 29 % bílkovin u 30 % sýrů a 26 % bílkovin u 45 % sýrů. Pro příklad srovnání, syrové libové hovězí maso nabízí 20 % bílkovin. Eidam tak může směle konkurovat proteinovým tyčinkám, jejichž hodnoty se pohybují od 20 do 50%.

Závěr testu byl zaměřen na pročítání etiket a hledání barviv, konzervantů a stabilizátorů. Celkem 15 sýrů se obešlo bez „podpory“ těchto látek. Nejčastěji deklarovaným éčkem byl stabilizátor chlorid vápenatý, kterým si výrobci pomáhají při sýření mléka. Přehled všech testovaných eidamů najedete na webu dTestu.

Zdroj: dTest

Nejnovější články

Jak jsme na tom s jódem?

V březnu se uskutečnil den JODu a při této příležitosti uspořádal SZU…

Nutrivigilance – zpráva za rok 2023

NUTRIVIGILANCE - zdravotní bdělost nad potravinami- souhrnná zpráva za rok 2023.

Test quinoy 2024

Ačkoliv je quinoa jedna z nejstarších plodin světa, Evropa ji objevila teprve…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?