Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

EU zpřísnila limit pro škodlivé perfluoralkylované látky

Publikováno: 12.12.2020     Autor: FÉR potravina

Evropský úřad pro bezpečnost potravin EFSA aktualizoval hodnotu doporučeného maximálního příjmu perfluoralkylovaných látek neboli PFAS. Tyto chemikálie se nevyskytují v přírodě, ale vznikají pouze při lidské činnosti. a následně mohou kontaminovat i potravinové zdroje.


PFAS nebo-li perfluoralkylované látky jsou chemikálie, které se nevyskytují v přírodě a vznikají pouze v důsledku lidské činnosti. Některé z těchto látek se mohou dlouhodobě hromadit v těle a mít negativní dopad na zdraví jedince. Používají zejména v průmyslových odvětvích – textilním, automobilovém, potravinářském, stavebním nebo elektronickém průmyslu.

Tyto látky se pak ale také vyskytují ve spotřebním zboží, s kterým přicházíme do styku každý den, například v nádobí, krabicích na pizzu nebo čisticích prostředcích. Byly také objeveny v pitné vodě, rybách, ovoci, vejcích a dalších potravinách. Toto potvrdily testy španělské organizace OCU v roce 2017 kdy,  perfluoralkylované látky byly obsaženy v obalech kukuřice určené k výrobě popcornu v mikrovlnné troubě nebo obalech dalších rychlých pokrmů.

Ke kontaminaci rostlinné stravy může docházet z půdy a zálivkou. Hospodářská zvířata je konzumuji s krmivem a vodou. Zpracované potraviny bývají kontaminovány v průběhu průmyslové úpravy. Některé nádoby mohou uvolňovat chemikálie do vložených pokrmů.

Náš organismus je vystaven účinky PFAS z různých zdrojů. Mezi nejvíce ohroženou skupinu patří děti a těhotné a kojící ženy. EFSA zjistil, že PFAS snižují reakci imunitního systému na očkování a zvyšují hladinu cholesterolu v krvi. Proto byl upraven týdenní příjem na maximálně 4,4 nanogramů na kilogram tělesné hmotnosti. Problémem zůstávají materiály, které přichází do styku s potravinami, některé z nich stále nejsou regulovány. Evropská unie pracuje na aktualizaci právních předpisů, tykajících se právě zmiňovaných materiálů.

Zdroj: dTest

Nejnovější články

Test tavených sýrů 2024

V roce 2023 uplynulo sto let od chvíle, kdy se u nás, přesněji řečeno ve…

Bezlepkové potraviny

Pro někoho je bezlepková strava jedinou možností, jak předcházet zdravotním…

Jsou takřka nezničitelné a škodí zdraví

Jde o syntetické látky známé jako perfluorované a polyfluorované alkylové…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?