Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

Hodnocení potravin podle jejich dopadu na životní prostředí

Publikováno: 14.03.2021     Autor: Slunew

To, co jíme, má dopad nejen na lidské zdraví, ale i na životní prostředí. Dobrou zprávou je, že změnou stravy můžeme tento dopad výrazně snížit.


Eco-score: Hodnocení potravin podle jejich dopadu na životní prostředí:

Možná jste již zaregistrovali značku Nutri-Score, o které jsme psali dříve v jednom z naších článků. Tato značka vypočítává výživovou hodnotu daného produktu. Jejím spojencem se teď nově stala i značka Eco-Score, která udává jeho enviromentální dopad.

Produkce potravin má na svědomí až čtvrtinu všech emisí skleníkových plynů. Změnou naší stravy je podle propočtů možné tyto emise snížit až o polovinu.

Spotřebitelé ve Francii se nezajímají jen o to, odkud jejich jídlo pochází, ale berou v potaz i to, v jakém ročním období se na jejich talíři objevuje. Celkem 38 % spotřebitelů uvedlo, že při nákupu potravin uvažují o původu potraviny a zdali je právě v sezóně.

Větší procento spotřebitelů (78 %) uvedlo, že při těchto rozhodnutích nemají k dispozici dostatek informací právě o dopadu potravin na životní prostředí a lidské zdraví. Sdružení ECO2 Initiative se to ale snaží změnit – vyvinuli nové označení Eco-Score, které je navrženo tak, aby spotřebitelům pomohlo na první pohled zhodnotit dopad výrobku na životní prostředí.

Jak Eco-Score funguje?

Eco-Score používá pro potravinářské výrobky a hotová jídla jednoduché barevné kódování (od tmavě zelené po červenou) a písmena (A až E) podle jejich skóre od 0 do 100. Výrobky se skóre 0–20 dostávají „E“ (červené), 20–40 „D“ (oranžové), 40–60 „C“ (žluté), 60–80 „B“ (světlo zelená) a nejvyšší skóre 80-100 obdrží „A“ (tmavě zelená).

Způsob výpočtu konečného skóre není však jednoduchý. V matematické rovnici jde o součet hodnocení životního cyklu výrobku (LCA) a bonusových a malusových bodů. LCA je způsob hodnocení environmentálních aspektů spojených s výrobkem během jeho životního cyklu. Od A do Z se LCA zabývá těžbou surovin spojených s výrobkem, jakož i jeho výrobou a distribucí energie během jeho použití, opětovného použití a konečného využití (spotřeby).

Eco-Score se opírá o specifické LCA z projektu Agribalyse od společnosti ADEME, která vyhodnotila dopady na životní prostředí u nejméně 2 500 kategorií výrobků. Kromě LCA pro danou kategorii jsou ještě posuzovány další kritéria (lokálnost produkce, recyklovatelnost a dopad na ohrožené druhy), podle nichž jsou ke skóre připočteny nebo odečteny další body.

Zdroj: https://www.potravinyinfo.cz/33/eco-score-nove-znaceni-ktere-hodnoti-potraviny-podle-jejich-dopadu-na-zivotni-prostredi

Nejnovější články

dTest: Každá druhá vinná klobása v testu neuspěla

Vzhledem k oblíbenosti vinných klobás na vánočních stolech Čechů, přebíráme a…

Děkujeme vám, FÉROVÍ čtenáři!

Děkujeme za vaši přízeň! Pojďme se ohlédnout za největšími úspěchy roku 2025 –…

Poslední nákupy bez stresu

Ani nákup těsně před Štědrým dnem nemusí být noční můra. Klíčem je připravit se…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?