Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

Hodnocení potravin podle jejich dopadu na životní prostředí

Publikováno: 14.03.2021     Autor: Slunew

To, co jíme, má dopad nejen na lidské zdraví, ale i na životní prostředí. Dobrou zprávou je, že změnou stravy můžeme tento dopad výrazně snížit.


Eco-score: Hodnocení potravin podle jejich dopadu na životní prostředí:

Možná jste již zaregistrovali značku Nutri-Score, o které jsme psali dříve v jednom z naších článků. Tato značka vypočítává výživovou hodnotu daného produktu. Jejím spojencem se teď nově stala i značka Eco-Score, která udává jeho enviromentální dopad.

Produkce potravin má na svědomí až čtvrtinu všech emisí skleníkových plynů. Změnou naší stravy je podle propočtů možné tyto emise snížit až o polovinu.

Spotřebitelé ve Francii se nezajímají jen o to, odkud jejich jídlo pochází, ale berou v potaz i to, v jakém ročním období se na jejich talíři objevuje. Celkem 38 % spotřebitelů uvedlo, že při nákupu potravin uvažují o původu potraviny a zdali je právě v sezóně.

Větší procento spotřebitelů (78 %) uvedlo, že při těchto rozhodnutích nemají k dispozici dostatek informací právě o dopadu potravin na životní prostředí a lidské zdraví. Sdružení ECO2 Initiative se to ale snaží změnit – vyvinuli nové označení Eco-Score, které je navrženo tak, aby spotřebitelům pomohlo na první pohled zhodnotit dopad výrobku na životní prostředí.

Jak Eco-Score funguje?

Eco-Score používá pro potravinářské výrobky a hotová jídla jednoduché barevné kódování (od tmavě zelené po červenou) a písmena (A až E) podle jejich skóre od 0 do 100. Výrobky se skóre 0–20 dostávají „E“ (červené), 20–40 „D“ (oranžové), 40–60 „C“ (žluté), 60–80 „B“ (světlo zelená) a nejvyšší skóre 80-100 obdrží „A“ (tmavě zelená).

Způsob výpočtu konečného skóre není však jednoduchý. V matematické rovnici jde o součet hodnocení životního cyklu výrobku (LCA) a bonusových a malusových bodů. LCA je způsob hodnocení environmentálních aspektů spojených s výrobkem během jeho životního cyklu. Od A do Z se LCA zabývá těžbou surovin spojených s výrobkem, jakož i jeho výrobou a distribucí energie během jeho použití, opětovného použití a konečného využití (spotřeby).

Eco-Score se opírá o specifické LCA z projektu Agribalyse od společnosti ADEME, která vyhodnotila dopady na životní prostředí u nejméně 2 500 kategorií výrobků. Kromě LCA pro danou kategorii jsou ještě posuzovány další kritéria (lokálnost produkce, recyklovatelnost a dopad na ohrožené druhy), podle nichž jsou ke skóre připočteny nebo odečteny další body.

Zdroj: https://www.potravinyinfo.cz/33/eco-score-nove-znaceni-ktere-hodnoti-potraviny-podle-jejich-dopadu-na-zivotni-prostredi

Nejnovější články

Jak jsme na tom s jódem?

V březnu se uskutečnil den JODu a při této příležitosti uspořádal SZU…

Nutrivigilance – zpráva za rok 2023

NUTRIVIGILANCE - zdravotní bdělost nad potravinami- souhrnná zpráva za rok 2023.

Test quinoy 2024

Ačkoliv je quinoa jedna z nejstarších plodin světa, Evropa ji objevila teprve…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?