Publikováno: 09.02.2024 Autor: FÉR potravina
Člověk nepotřebuje znát a umět čísílka těch éček nebo znát názvy chemických látek, které tam jsou,“ říká o složení potravin na etiketách Hana Střítecká ze spolku FÉR potravina. Ptala se Patricie Strouhalová.
Jsme moc rádi, že naše paní ředitelka dostala pozvání do pořadu Host Radiožurnálu. Protože není pouze chemický technolog, ale i nutriční terapeut, povídaly si s redaktorkou Patricií Strouhalovou nejen o složení potravin, jejich značení, co nám mohou dát, čím ublížit, ale i o běžném přístupu ke stravování.
Celý rozhovor si můžete poslechnout ze záznamu: https://www.mujrozhlas.cz/host-radiozurnalu/i-bucek-je-zdrava-potravina-kdyz-nebude-denne-vysvetluje-reditelka-spolku-fer
Pokud nemáte čas, tak jednoduché shrnutí:
- čtěte etikety – dlouhý seznam je vždy špatně
- nepodléhejte reklamní pobídkám
- používejte selský rozum
- jednoduché a základní potraviny jsou ty nejlepší
- když jsem nemocný, měl bych mít potraviny co nejčistší a nejvýživnější (ale přirozeně, ne fortifikované – uměle "vytuněné")
- když jsem zdravý není jediný důvod se bát i tučných jídel, jen jich nesmí být moc a musí být k nim i ostatek zeleniny/ovoce a vlákniny
- když jsem v zemích s nižším hygienickým standardem, jezte tepelně upravené pokrmy a pijte balenou vodu – a pozor na led v nápojích