Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

Inspekce zakázala mák s nadlimitním množstvím opiových alkaloidů

Publikováno: 04.02.2014     Autor: Neznámý


Vydáno: 4.2.2014 Tisk článku
Autor: SZPI

Tisková zpráva SZPI ze dne 4. 2. 2014.

Nadlimitní hodnoty opiového alkaloidu morfinu v potravinářském máku zjistila Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) při analýze vzorků odebraných u výrobců i v maloobchodní síti v ČR. V rámci kontrolní akce zaměřené na kontrolu bezpečnosti a jakosti máku SZPI podrobila laboratornímu rozboru celkem 24 šarží předmětné komodity, z nichž 23 pochází z tuzemska, 1 šarže je původem z Maďarska.
U dvou šarží laboratorní analýza SZPI prokázala vyšší množství morfinu, než které lze považovat za bezpečné. Na základě hodnocení rizika stanovilo Ministerstvo zdravotnictví limit, v jehož rámci není možné považovat za bezpečný potravinářský mák s koncentrací morfinu přesahující hodnotu 43 miligramů na kilogram (mg/kg). U vzorku od společnosti ENCINGER, s. r. o. z Bratislavy, odebraného v provozovně společnosti AHOLD Czech Republic, a. s., inspekce prokázala koncentraci morfinu v množství 78,8 mg/kg, vzorek společnosti ESSA, s. r. o. z Českých Budějovic, odebraný v provozovně společnosti JEDNOTA, spotřební družstvo Plasy, obsahoval 88,1 mg/kg látky. SZPI nařídila prodejcům neprodleně stáhnout závadné šarže potraviny z tržní sítě. Dále inspekce zakázala uvádět do oběhu tři šarže máku s jakostními závadami, podrobnosti viz přiložená tabulka s přehledem kontrolovaných vzorků. S povinnými osobami SZPI zahájí správní řízení o uložení sankce.
Důvodem kontrolní akce byly indicie z trhu, že někteří výrobci mohou mísit potravinářský mák s levnějším technickým, který je primárně určen pro farmaceutickou výrobu.

Zdroj:  SZPI



Nejnovější články

Test tavených sýrů 2024

V roce 2023 uplynulo sto let od chvíle, kdy se u nás, přesněji řečeno ve…

Bezlepkové potraviny

Pro někoho je bezlepková strava jedinou možností, jak předcházet zdravotním…

Jsou takřka nezničitelné a škodí zdraví

Jde o syntetické látky známé jako perfluorované a polyfluorované alkylové…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?