Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

IQ vejce – jsou chytřejší než ta normální?

Publikováno: 18.02.2021     Autor: Daniel Kalmus

Určitě už jste během nákupu někdy narazili na vejce označená jako IQ. Čím se ale takto označená vejce liší od vajec klasických?


IQ vejce jsou obohacená o významně nutriční složky. Proto je řadíme mezi tzv. funkční potraviny. Jak uvádí Ing. Gabriela dlouhá, Ph.D., předsedkyně představenstva Českomoravské drůbežářské unie na stránkách akademie kvality:

„V chytrých vejcích je více jódu, protože se nosnicím přidává do krmiva mořská řasa. U vajec cereálních musí podle legislativy krmná směs obsahovat 3 různé zrniny, které tvoří minimálně 60 % objemu krmné směsi. Nejčastěji se jedná o kombinaci pšenice, kukuřice a ječmenu. Obsah kukuřice zvyšuje obsah xantofylů ve žloutku a pozitivně ovlivňuje jeho barvu,“

Získat dostatečnou dávku jódu může být v našich podmínkách náročné. Nedostatek jódu má vliv na fungování štítné žlázy. S tím jsou spojené i další problémy, jako je únava, vypadávání vlasů, špatné trávení a zácpa. U žen pak snížená hladina jódu prokazatelně zvyšuje riziko onemocnění rakoviny prsu a dělohy.

Ne každý sní dostatek ryb či mořských řas pro splnění doporučené denní dávky. Vejce jsou však jednou ze základních surovin české kuchyně a s těmi označenými jako IQ můžeme tento denní limit splnit o něco lépe.

Zdroj:Svět potravin

A pokud vás IQ vejce nezaujala, tak pro připomenutí ještě uvádíme, jak zjistit odkud vejce pochází a co znamená kód, který na vajíčku je, a´t už je vejce "normální" nebo IQ nebo omega :).

Kódy na obalu vajec a na jejich skořápce nelze slučovat. Každý má totiž úplně jinou funkci. Pokud je na obalu uvedena zkratka CZ, znamená to, že byla vejce tříděna a balena v České republice. Nelze ale odvodit, odkud vejce pochází.

„Zemi původu vajec je možné nalézt v povinném kódu producenta vytištěného přímo na vejci. Kód producenta, který je uveden na skořápce vajec, je také na balení vajec vysvětlen – většinou na vnitřní straně víčka,“ upozorňuje Doc. Ing. Kamila Míková, CSc., VŠCHT, Ústav analýzy potravin a výživy.

Čtení kódu na skořápce

Určitě jste si někdy všimli kódu, který je přímo na skořápce. Tento kód se skládá z několika údajů. Jak ho číst si uvedeme na následujícím příkladu:

Kód 1CZ7601:

- První číslo – označuje metodu způsobu chovu nosnic.

1 – vejce nosnic z chovu ve volném výběhu

2 – vejce nosnic z chovu v halách

3 – vejce nosnic z chovu v klecích

0 – vejce nosnic z chovu v ekologickém zemědělství (BIO)

- Další dvě písmena – jsou zkratkou pro zemi, odkud vejce skutečně pochází („CZ“ – Česká republika, „SK“ – Slovensko, „LV“ – Lotyšsko, „PL“ – Polsko, „DE“ – Německo, „NL“ – Nizozemsko, „ES“ – Španělsko apod.).

- Čísla za písmeny – označují registrační čísla chovu. Více najdete na www.mtd-ustrasice.cz/vyhledavani.

Hmotnostní skupiny vajec

Na obalech je uvedeno i písmenko označující jejich velikost – dělení je podobné jako u oblečení. „S“ představují nejmenší vejce, „XL“ ta největší.

A jak se od sebe liší hmotností?

XL – velmi velké vejce, hmotnost nad 73 gramů

L – velké vejce, hmotnost od 63 do 73 gramů

M – středně velké vejce, hmotnost od 53 do 63 gramů

S – malé vejce, hmotnost méně než 53 gramů

Zdroj : Akademie kvality

Nejnovější články

Jak jsme na tom s jódem?

V březnu se uskutečnil den JODu a při této příležitosti uspořádal SZU…

Nutrivigilance – zpráva za rok 2023

NUTRIVIGILANCE - zdravotní bdělost nad potravinami- souhrnná zpráva za rok 2023.

Test quinoy 2024

Ačkoliv je quinoa jedna z nejstarších plodin světa, Evropa ji objevila teprve…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?