Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

Jak nakládat s mraženým kuřecím masem?

Publikováno: 28.08.2021     Autor: FÉR potravina

I mražené kuřecí maso představuje zdroj nákazy salmonelózou. Je tedy nutné s ním v kuchyni zacházet stejně jako s tím čerstvým.


Britská Agentura pro potravinové standardy (FSA) vydala varování, ve kterém upozornila na důležitost správného zpracovávání mražených kuřecích výrobků. Ve Spojeném království se množí případy salmonelózy právě v důsledku nevhodné manipulace s tímto druhem potravin.

Za posledních 16 měsíců Britové řešili 511 případů nákazy salmonelou a jako původci byly identifikovány například mražené kuřecí nugety. FSA proto vyzvala spotřebitele, aby dodržovali pokyny k přípravě a zacházeli s kuřecími výrobky se zvýšenou opatrností. “Vaření jídla při správné teplotě a po správnou dobu zabije všechny přítomné bakterie salmonely,“ citovala agenturu britská organizace Which? Příčinou otravy jídlem bývá také křížová kontaminace bakteriemi rodu kampylobacter.

Nový průzkum také odhalil, že povědomí o důležitosti důkladného tepelného zpracování zmrazených kuřecích výrobků je velmi nízké. Podle studie FSA a skotského úřadu Food Standards Scotland (FSS), kterého se zúčastnilo 5 599 dospělých ve věku 16-75 let, jen necelá polovina (46 %) přiznala, že málokdy čte návod k přípravě mražených kuřecích produktů.

Pouze 58% dotázaných si po manipulaci s produkty pokaždé umyje ruce. 62 % uvedlo, že nevařené kuřecí výrobky v jejich domácnosti přicházejí do styku s povrchy, jako jsou pracovní desky nebo talíře. Pro přípravu mražených kuřecích výobků s jinými potravinami, například s hranolky nebo zeleninou, by 27 % respondentů použilo nižší teplotu, než je doporučena výrobcem. To vše zvyšuje riziko otravy.

Jak takové výrobky zpracovávat a na co vše si dát pozor? To se můžete dozvědět v jednom z našich předešlých článku - Syrové kuřecí maso - jak s ním bezpečně zacházet….

 

zdroj: dTest

Nejnovější články

dTest: Každá druhá vinná klobása v testu neuspěla

Vzhledem k oblíbenosti vinných klobás na vánočních stolech Čechů, přebíráme a…

Poslední nákupy bez stresu

Ani nákup těsně před Štědrým dnem nemusí být noční můra. Klíčem je připravit se…

ZERO WASTE dárky ze spíže

Stop zbytečnostem! Neplýtvejte a obdarujte své blízké dárkem s příběhem. Jedlé…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?