Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

Jak nakládat s mraženým kuřecím masem?

Publikováno: 28.08.2021     Autor: FÉR potravina

I mražené kuřecí maso představuje zdroj nákazy salmonelózou. Je tedy nutné s ním v kuchyni zacházet stejně jako s tím čerstvým.


Britská Agentura pro potravinové standardy (FSA) vydala varování, ve kterém upozornila na důležitost správného zpracovávání mražených kuřecích výrobků. Ve Spojeném království se množí případy salmonelózy právě v důsledku nevhodné manipulace s tímto druhem potravin.

Za posledních 16 měsíců Britové řešili 511 případů nákazy salmonelou a jako původci byly identifikovány například mražené kuřecí nugety. FSA proto vyzvala spotřebitele, aby dodržovali pokyny k přípravě a zacházeli s kuřecími výrobky se zvýšenou opatrností. “Vaření jídla při správné teplotě a po správnou dobu zabije všechny přítomné bakterie salmonely,“ citovala agenturu britská organizace Which? Příčinou otravy jídlem bývá také křížová kontaminace bakteriemi rodu kampylobacter.

Nový průzkum také odhalil, že povědomí o důležitosti důkladného tepelného zpracování zmrazených kuřecích výrobků je velmi nízké. Podle studie FSA a skotského úřadu Food Standards Scotland (FSS), kterého se zúčastnilo 5 599 dospělých ve věku 16-75 let, jen necelá polovina (46 %) přiznala, že málokdy čte návod k přípravě mražených kuřecích produktů.

Pouze 58% dotázaných si po manipulaci s produkty pokaždé umyje ruce. 62 % uvedlo, že nevařené kuřecí výrobky v jejich domácnosti přicházejí do styku s povrchy, jako jsou pracovní desky nebo talíře. Pro přípravu mražených kuřecích výobků s jinými potravinami, například s hranolky nebo zeleninou, by 27 % respondentů použilo nižší teplotu, než je doporučena výrobcem. To vše zvyšuje riziko otravy.

Jak takové výrobky zpracovávat a na co vše si dát pozor? To se můžete dozvědět v jednom z našich předešlých článku - Syrové kuřecí maso - jak s ním bezpečně zacházet….

 

zdroj: dTest

Nejnovější články

Test tavených sýrů 2024

V roce 2023 uplynulo sto let od chvíle, kdy se u nás, přesněji řečeno ve…

Bezlepkové potraviny

Pro někoho je bezlepková strava jedinou možností, jak předcházet zdravotním…

Jsou takřka nezničitelné a škodí zdraví

Jde o syntetické látky známé jako perfluorované a polyfluorované alkylové…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?