Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

Jaká jsou pravidla dovozu potravin živočišného původu ze zahraniční dovolené?

Publikováno: 19.07.2019     Autor: FÉR potravina

Jedete na zahraniční dovolenou a plánujete si na zpáteční cestu přibalit svačinku, anebo přivézt něco na ochutnání kamarádům? Tak si raději ujasněte pravidla dovozu potravin.


Během léta se většina z nás chystá na dovolenou do zahraničí. Je pravděpodobné, že si při zpáteční cestě nachystáme nebo zakoupíme do auta, vlaku či letadla nějakou tu svačinku, anebo že budeme chtít přivézt domů něco na ochutnávku příbuzným a kamarádům. Víte však, že i dovoz potravin do Česka má svá pravidla?

Nejprve je potřeba říct, že následující pravidla se týkají potravin živočišného původu, tedy především masa, masných výrobků (salámů, šunek, klobás) a také mléka, mléčných výrobků (jogurty, sýry, másla). Tyto potraviny není možné do Evropské unie z dalších zemí dovážet.

Výše zmíněný zákaz se nevztahuje na potraviny, které jsou určeny pro osobní zpotřebu a jsou dováženy z Andorry, Lichtenštejnska, Norska, San Marina a Švýcarska.

Některé státy (Grónsko, Faerské ostrovy, Island) mají limit pro dovoz živočišných produktů pro osobní spotřebu, který je stanoven na 10 kg.

Důvodem těchto pravidel a omezení je především riziko zavlečení nebezpečných patogenů, které se v EU jinak nevyskytují.

Zajímavost: V minulém roce (2018) celníci do ČR nepustily téměř 1 100 kg produktů živočišného produktu.

 

Přehled produktů, které lze dovážet do EU bez omezení

 

Zdroj: www.bezpecnostpotravin.cz

Nejnovější články

NutriScore pomocník nebo zlý pán?

Portugalsko zavedlo systém Nutri-Score jako národní dobrovolný systém značení…

Jak ochránit drůbež proti ptačí chřipce?

Francie plánuje na podzim vakcinaci 60 milionů kachen proti ptačí chřipce. Chce…

Zmrzlináři chtějí šetřit a oteplovat zmrzliny.

Začíná se nám blížit léto. Slibují nám opravdu vysoké teploty, tak v rámci…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?