Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

Je potřeba se ještě pořád bát hormonů a antibiotik?

Publikováno: 18.01.2022     Autor: Daniel Kalmus

Kuřecí maso plné hormonů a antibiotik? Použití růstových hormonů a antibiotik za účelem rychlejšího růstu drůbeže - aneb MÝTUS, který mezi spotřebiteli stále přežívá.


Spotřebitelé mají i v dnešní době při nákupu kuřecího masa z obchodních řetězců často obavy. Představují si, že tyto látky jsou kuřatům podávány pro rychlý růst a tím pronikají i do masa. Bohužel je to mýtus, který stále mezi spotřebiteli přežívá.

Jak je to ve skutečnosti?

Přidávání antibiotik a hormonů za účelem zrychlení růstu bylo zakázáno již v roce 2002. Chovatelé tedy nejsou oprávnění podávat chovaným zvířatům růstové hormony vůbec a antibiotika pouze v případě léčby a to jen ta schválená.

Následně však musí být dodržena ochranná lhůta, během které je zakázáno takto ošetřená zvířata posílat na porážku. Z těchto skutečností tedy vyplývá, že drůbeží maso se nesmí uvádět na trh, dokud nejsou antibiotika odbourána a vyloučena z organismu zvířete.

A co ten rychlý růst drůbeže?

Rychlý růst drůbeže (kuřat, krůt apod.) je dán genetickými předpoklady a také vyváženým krmivem, které obsahuje všechny potřebné živiny, minerální látky a vitaminy k optimálnímu růstu. Dostatek pitné vody a dobré welfare zvířat je samozřejmostí.

Stáří klasického běžného kuřete brojlerového typu je 35 dnů, a to v podstatě v chovech napříč celou Evropou. Jde o rychle rostoucí druh, který je takto vyšlechtěn. Pak jsou kategorie takzvaných pomaleji rostoucích hybridů s délkou stáří od 40 do 90 dnů. Tato kuřata z důvodu pomalejšího růstu mají tmavší a tužší maso. Spotřebitel je ovšem zvyklý na měkké a křehké maso, které je zároveň i vhodnější pro děti. Dalším aspektem je, že čím déle kuře roste, tím déle je vystaveno nemocem z vnějšího prostředí.

 

Zdroj:

  1. Jak poznáme kvalitu? DRŮBEŽÍ MASO A DRŮBEŽÍ  MASNÉ VÝROBKY

  2. Mýty o mase a masných výrobcích – Společnost pro výživu (vyzivaspol.cz)

  3. České-drůbeží-maso-je-konkurenceschopné.pdf (zemedelskytydenik.cz)

Nejnovější články

Bezlepkové potraviny

Pro někoho je bezlepková strava jedinou možností, jak předcházet zdravotním…

Demenci a Alzheimerově chorobě lze předcházet i správnou výživou

Alzheimerova choroba a různé formy demence narušují část mozku a kognitivní…

UZP - vašemu zdraví neprospějí

„Ultrazpracované potraviny“ lidem chutnají – mimo jiné proto, že jsou navržené…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?