Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

Jídlo z Polska

Publikováno: 21.02.2022     Autor: Kalmus

Jídlo z Polska je nejméně bezpečné z celé EU. Sami Poláci to potvrzují. A co vy? Myslíte si to také?


Polsko má děravý systém kontroly potravin. Selhává dohled na jatkách, přibývá záchytů salmonely a nebezpečných potravin má země zdaleka nejvíc v Evropě. Zprávu přinesl polský Nejvyšší kontrolní úřad.

Kvalita polských potravin nemá v České republice zrovna nejlepší reputaci. Kauza technické soli, nálezy potravin s antibiotiky a černé porážky. Čeští spotřebitelé se tak snaží potravinám z Polska vyhýbat, nebo je dokonce raději nenakupují vůbec.

Mnohem tvrdší úder teď přichází zevnitř. Podle závěrů zprávy polského Nejvyššího kontrolního úřadu NIK, o níž informoval list Gazeta, nefunguje systém kontroly potravin už roky a země je jasným evropským lídrem v záchytech nebezpečných potravin.

Zaskakují lidé bez kvalifikace…

Dozorové orgány v Polsku nemají dostatek veterinářů, kteří kontrolují porážky zvířat. Možnou příčinou je vysoká fluktuace pracovníků. Z důvodu nedostatku zaměstnanců s potřebným vzděláváním se na jejich místo dostávají lidé bez potřebné kvalifikace - jako jsou zootechnici, technologové potravin nebo agronomové. Podle auditu Evropské komise i dokonce lidé se zcela odlišným vzděláním (ti kteří ani neznají předpisy na ochranu zvířat).

Veterinární inspekce podle NIK v letech 2014 až 2016 v podstatě nevykonávala žádný dozor nad porážkou hospodářských zvířat a dozor nad přepravou vlastních zvířat. Nedostatečná opatření nastávají i při léčbě zvířat antibiotiky, protože z kontrol není možné posoudit, zda byly léky použity oprávněně. 

Systém rychlého varování (RASFF) a počet hlášených případů….

RASFF je unijní systém rychlého varování, kam všechny členské země Evropské unie musí hlásit nebezpečné záchyty potravin, aby se předešlo jejich šíření na společném trhu. Země díky systému varují ostatní o potravinách obsahujících například antibiotika, bakterie salmonely, plísně, nepovolené látky nebo například nadlimitní množství pesticidů. (O systému i jiných hlášeních než z Polska jsme již psali.)

Polsko, které je sedmým největším vývozcem potravin v EU s objemem exportu přes 31 miliard eur ročně, jednoznačně vede v počtu varování v tomto systému. Situace se v posledních letech rychle zhoršila. Poslední údaje ke 30. září 2020 ukazují 273 případů, zatímco druhá Francie jich hlásila 152 a Česká republika 18. V roce 2017 mělo Polsko 87 oznámení, o rok později 131 a v roce 2019 na 203 hlášení. Od roku 2018 také prudce narostl počet záchytů potravin s obsahem bakterie rodu Salmonella. Ze 77 případů vzrostla statistika na 215 případů v prvních třech čtvrtletích roku 2020.

Podstatou problému může být složitý systém kontrol, kompetenčně rozdělený mezi několik zodpovědných institucí, jako jsou Státní hygienická inspekce, Veterinární správa nebo Obchodní inspekce kvality zemědělských a potravinářských výrobků a dalších institucí. 

Polsko patří mezi čtyři země Evropské unie, kde za bezpečnost potravin odpovídá hned několik úřadů, v ostatních zemích má rozhodující hlas vždy jediný úřad.

 

Zdroj: Jídlo z Polska je nejméně bezpečné z celé EU. Důkaz dodali sami Poláci - Seznam Zprávy (seznamzpravy.cz)

Nejnovější články

Jak jsme na tom s jódem?

V březnu se uskutečnil den JODu a při této příležitosti uspořádal SZU…

Nutrivigilance – zpráva za rok 2023

NUTRIVIGILANCE - zdravotní bdělost nad potravinami- souhrnná zpráva za rok 2023.

Test quinoy 2024

Ačkoliv je quinoa jedna z nejstarších plodin světa, Evropa ji objevila teprve…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?