Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

Jíst či nejíst naklíčené brambory?

Publikováno: 04.02.2019     Autor: FÉR potravina

Pokud chcete jenom ve stručnosti znát odpověď na naši hlavní otázku, tak jednoznačně NEJÍST. Chcete ale o této problematice vědět více a zjistit, jak poznat, kdy je brambora ideální ke konzumaci a kdy se jí raději vyhnout?


Brambory obsahují takzvaný solanin, což je sice přírodní složka, ale také jde o derivát tzv. glykoalkaloidů. A tady nastává potíž, prože u lidí může konzumace většího množství glykoalkaloidů vést od bolestí hlavy až k otravě.

Jak se případné otravě vyhnout? Tak, že nebudeme konzumovat zelené a silně naklíčené brambory. Vodu, kterou používáte k vaření brambor vždy vylijte a nepoužívejte k dalším účelům.

Aby vám vydržely brambory, co nejdéle, skladujte je na tmavém, chladném a zároveň suchém místě.

Kdy brambory nejíst? Pokud jsou na první pohled staré, zelené, vysušené, anebo silně naklíčené. Pokud je brambora v pořádku, ale sem tam je zelenější část či „očko“ můžete ji zkonzumovat. Tyto problematické části však vykrojte.

Máte rádi brambory se slupkou a máslem? Určitě si je můžete dopřávat i nadále, ale se slupkou konzumujte jenom čerstvé brambory bez jakýchkoli poškození. Pozor, brambory se slupkou nejsou vhodné pro děti.

Jinak odkud brambory jsou a jaký je rozdíl mezi ranými a pozdními jste si už u nás mohli přečíst.

Nejnovější články

Dřevěné uhlí nebo brikety: co je lepší?

Sezóna grilování je v plném proudu a spolu s ní se znovu objevuje otázka, jaké…

Návrat z dovolené a prázdná lednice?

Po návratu z cest často není čas ani energie na vaření. Mražená pizza se tak…

Ceny zmrzlin opět rostou

Letošní zmrzlinová sezóna se opět prodraží, a to jak u kopečkové zmrzliny v…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?