Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

Jíst či nejíst naklíčené brambory?

Publikováno: 04.02.2019     Autor: FÉR potravina

Pokud chcete jenom ve stručnosti znát odpověď na naši hlavní otázku, tak jednoznačně NEJÍST. Chcete ale o této problematice vědět více a zjistit, jak poznat, kdy je brambora ideální ke konzumaci a kdy se jí raději vyhnout?


Brambory obsahují takzvaný solanin, což je sice přírodní složka, ale také jde o derivát tzv. glykoalkaloidů. A tady nastává potíž, prože u lidí může konzumace většího množství glykoalkaloidů vést od bolestí hlavy až k otravě.

Jak se případné otravě vyhnout? Tak, že nebudeme konzumovat zelené a silně naklíčené brambory. Vodu, kterou používáte k vaření brambor vždy vylijte a nepoužívejte k dalším účelům.

Aby vám vydržely brambory, co nejdéle, skladujte je na tmavém, chladném a zároveň suchém místě.

Kdy brambory nejíst? Pokud jsou na první pohled staré, zelené, vysušené, anebo silně naklíčené. Pokud je brambora v pořádku, ale sem tam je zelenější část či „očko“ můžete ji zkonzumovat. Tyto problematické části však vykrojte.

Máte rádi brambory se slupkou a máslem? Určitě si je můžete dopřávat i nadále, ale se slupkou konzumujte jenom čerstvé brambory bez jakýchkoli poškození. Pozor, brambory se slupkou nejsou vhodné pro děti.

Jinak odkud brambory jsou a jaký je rozdíl mezi ranými a pozdními jste si už u nás mohli přečíst.



Diskuse k článku

anonymní uživatel | 6.02.2019 - 09:58

V článečku chybí informace, proč brambory se slupkou nejsou vhodné pro děti :-) zdravím a díky za článeček o maltitolu. Hanka Klimanová

anonymní uživatel | 21.02.2019 - 19:51

Dobrý den, prosím také o informaci, proč nejsou brambory se slupkou vhodné pro děti a do jakého věku? Děkuji Michaela Čapková

Přidat komentář

Nejnovější články

Hody hody doprovody

Podívejte se jak ADost testovalo vejce.

Domácí či kupovaný?

Domácí či kupovaný příkrm? Oba mají svá pro a proti.

Alkohol a kalorická hodnota

Na našemu webu sice alkohol nehodnotíme, ale protože nově bude muset být na…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?