Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

Jsou glykoalkaloidy v bramborách zdravotní riziko?

Publikováno: 29.09.2020     Autor: FÉR potravina

ESFA (evropský úřad pro bezpečnost potravin) zhodnotil zdravotní rizika, která představují přítomnost glykoalkaloidů v potravinách a krmivech, zejména v bramborách a produktech z nich vyrobených.


Glykoalkaloidy jsou přirozeně se vyskytující složky rostlin z čeledi lilkovitých, jako jsou například brambory, rajčata a lilky. Jejich největší množství se nachází ve slupce a v zelených, klíčících nebo poškozených bramborách.

Odborníci identifikovali možná zdravotní rizika pro kojence a batolata při vysoké a střední expozici, u dospělých je obava o zdraví spojena pouze s vysokou expozicí. Otrava glykoalkaloidy může být spojena s trávícími potížemi, jako je nevolnost, zvracení a průjem

Na základě nejnovějších poznatků EFSA odvodil LOAEL (lowest observed adverse effect) ve výši 1mg/ kg tělesné váhy na den. Při této hodnotě nejsou pozorovány nežádoucí zdravotní účinky.

Obsah glykoalkaloidů v potravinách můžeme snížit loupáním, vařením či smažením. Loupaní brambor sníží obsah glykoalkaloidů o 25 – 75 %, vaření o 5 – 65% a smažení v oleji o 20 – 90%.

Zdroj: https://www.efsa.europa.eu/en/news/glycoalkaloids-potatoes-public-health-risks-assessed

https://efsa.onlinelibrary.wiley.com/doi/10.2903/j.efsa.2020.6222

Nejnovější články

„Kojení vs. marketing: Co odhalila česká analýza NetCode?“

Propagace umělých náhrad mateřského mléka často neodpovídá mezinárodnímu kodexu…

Zahraniční test: Pražená mletá káva

Členové Německé spotřebitelské organizace Stiftung Warentest připravili jeden z…

Bezlaktózové neznamená méněcenné: Pravda o živinách

Stále více lidí sahá po bezlaktózových výrobcích, ať už kvůli intoleranci, nebo…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?