Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

Jsou glykoalkaloidy v bramborách zdravotní riziko?

Publikováno: 29.09.2020     Autor: FÉR potravina

ESFA (evropský úřad pro bezpečnost potravin) zhodnotil zdravotní rizika, která představují přítomnost glykoalkaloidů v potravinách a krmivech, zejména v bramborách a produktech z nich vyrobených.


Glykoalkaloidy jsou přirozeně se vyskytující složky rostlin z čeledi lilkovitých, jako jsou například brambory, rajčata a lilky. Jejich největší množství se nachází ve slupce a v zelených, klíčících nebo poškozených bramborách.

Odborníci identifikovali možná zdravotní rizika pro kojence a batolata při vysoké a střední expozici, u dospělých je obava o zdraví spojena pouze s vysokou expozicí. Otrava glykoalkaloidy může být spojena s trávícími potížemi, jako je nevolnost, zvracení a průjem

Na základě nejnovějších poznatků EFSA odvodil LOAEL (lowest observed adverse effect) ve výši 1mg/ kg tělesné váhy na den. Při této hodnotě nejsou pozorovány nežádoucí zdravotní účinky.

Obsah glykoalkaloidů v potravinách můžeme snížit loupáním, vařením či smažením. Loupaní brambor sníží obsah glykoalkaloidů o 25 – 75 %, vaření o 5 – 65% a smažení v oleji o 20 – 90%.

Zdroj: https://www.efsa.europa.eu/en/news/glycoalkaloids-potatoes-public-health-risks-assessed

https://efsa.onlinelibrary.wiley.com/doi/10.2903/j.efsa.2020.6222

Nejnovější články

dTest: Každá druhá vinná klobása v testu neuspěla

Vzhledem k oblíbenosti vinných klobás na vánočních stolech Čechů, přebíráme a…

Konec svátečního plýtvání

Po Vánocích bývá lednice plná. Nenechte to dojít do koše! Máme pro vás rychlé a…

Děkujeme vám, FÉROVÍ čtenáři!

Děkujeme za vaši přízeň! Pojďme se ohlédnout za největšími úspěchy roku 2025 –…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?