Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

Kdo by neměl používat preparáty na bolesti kloubů?

Publikováno: 17.06.2019     Autor: FÉR potravina

Nejsou to potraviny, ale užívají je mnozí z nás. Bohužel ale potravinové doplňky proti bolesti kloubů jsou nevhodné úplně pro všechny. Určité skupiny populace by si měly dát pozor!


Glukosamin a chondroitin sulfát jsou molekuly přirozeně se vyskytující v pojivových a chrupavkových tkáních našeho těla a zajišťují mimo jiné strukturu a pružnost chrupavky, šlach a kůže. Tyto dvě sloučeniny jsou prodávány ve většině evropských zemí jako léky a potravinové doplňky.

Vědečtí experti úřadu ANSES provedli posouzení potenciálních rizik spojených s užíváním těchto přípravků. Výsledkem je doporučení pro určité skupiny populace vyhnout se konzumaci potravinových doplňků na bázi glukosaminu a/nebo chondroitin sulfátu.

Skupiny obyvatel, které by neměly konzumovat tyto doplňky stravy:

• Diabetičtí nebo pre-diabetičtí jedinci, stejně jako pacienti, kteří jsou astmatičtí nebo jsou léčeni antagonisty vitaminu K.

• Lidé s potravinovou alergií na korýše nebo hmyz (to se týká pouze doplňků stravy na bázi glukosaminu).

• Lidé s dietou omezující sodík, draslík nebo vápník, protože tyto doplňky mohou být důležitým zdrojem těchto prvků.

• Těhotné nebo kojící ženy, stejně jako děti, vzhledem k nedostatečným údajům o bezpečnosti těchto přípravků.

Zdroj: ANSES (Francouzský úřad pro potraviny, životní prostředí, ochranu zdraví při práci a bezpečnost)

Nejnovější články

O kvalitě mléčných výrobků

Redaktoři dTestu pravidelně rozebírají své testování či zajímavosti, ať už od…

Obědy ve školách se změní

Školní jídelny se připravují na plánovanou změnu spotřebního koše, jehož podobu…

Zlobí vás "smršťování" výrobků?

Zlobí vás shrinkflace neboli "smršťování" velikosti výrobků a nikoli cen? Ve…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?