Publikováno: 17.06.2019 Autor: FÉR potravina
Nejsou to potraviny, ale užívají je mnozí z nás. Bohužel ale potravinové doplňky proti bolesti kloubů jsou nevhodné úplně pro všechny. Určité skupiny populace by si měly dát pozor!
Glukosamin a chondroitin sulfát jsou molekuly přirozeně se vyskytující v pojivových a chrupavkových tkáních našeho těla a zajišťují mimo jiné strukturu a pružnost chrupavky, šlach a kůže. Tyto dvě sloučeniny jsou prodávány ve většině evropských zemí jako léky a potravinové doplňky.
Vědečtí experti úřadu ANSES provedli posouzení potenciálních rizik spojených s užíváním těchto přípravků. Výsledkem je doporučení pro určité skupiny populace vyhnout se konzumaci potravinových doplňků na bázi glukosaminu a/nebo chondroitin sulfátu.
Skupiny obyvatel, které by neměly konzumovat tyto doplňky stravy:
• Diabetičtí nebo pre-diabetičtí jedinci, stejně jako pacienti, kteří jsou astmatičtí nebo jsou léčeni antagonisty vitaminu K.
• Lidé s potravinovou alergií na korýše nebo hmyz (to se týká pouze doplňků stravy na bázi glukosaminu).
• Lidé s dietou omezující sodík, draslík nebo vápník, protože tyto doplňky mohou být důležitým zdrojem těchto prvků.
• Těhotné nebo kojící ženy, stejně jako děti, vzhledem k nedostatečným údajům o bezpečnosti těchto přípravků.
Zdroj: ANSES (Francouzský úřad pro potraviny, životní prostředí, ochranu zdraví při práci a bezpečnost)