Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

Kečup z rajčat? Realita nebo fikce?

Publikováno: 20.08.2019     Autor: Slunew

Některé kečupy viděly rajčata jen z rychlíku, zato různými zahušťovadly se jen hemží. Jiné jsou naopak velmi kvalitní. A věřte, že kvalita nejde ruku v ruce s vyšší cenou.


Kečup je druh husté červené rajčatové omáčky. Po zrušení potravinářských norem počátkem 90. let 20. století došlo k úpadku kvality průmyslově vyráběných kečupů. Ty začaly být šizeny vodou se zahušťovadly, barvivy a ochucovadly. K částečnému zlepšení došlo až s Vyhláškou č. 157/2003 Sb., která stanoví, že výrobek označený jako kečup musí obsahovat 12% refraktometrické sušiny, kečupy označené jako "Prima," "Speciál" nebo "Extra" musí obsahovat 30 % sušiny, nicméně zahušťovat zakázáno neví. Pokud ale bychom hledaly výrobky, které nesou označení i česká cechovní norma, pak v nich žádné tyto náhražky nenajdeme. Budou skutečně jen z rajčat (rajčatového protlaku), koření a případně bude doslazený cukrem.

Pořad A DOST! v čele s Honzou Tunou se podrobně podívali, jak že na tom jsou kečupy, co běžně najdeme v obchodech. Některé u nás prodávané kečupy jsou ošizené a obsahují daleko méně rajčat, než výrobce tvrdí na obale. Jiné jsou naopak velmi kvalitní. Které zvítězily a které propadlyKteré obsahují koktejl pesticidů a produktů plísní. Které jsou naopak čisté.

Podívejte se samiať víte, co si doopravdy kupujete. Jen seřazené výsledky najdete zde.

 

Zdroj: A DOST! TV Stream

Nejnovější články

Zmrzlináři chtějí šetřit a oteplovat zmrzliny.

Začíná se nám blížit léto. Slibují nám opravdu vysoké teploty, tak v rámci…

Jak jsme na tom s jódem?

V březnu se uskutečnil den JODu a při této příležitosti uspořádal SZU…

Nutrivigilance – zpráva za rok 2023

NUTRIVIGILANCE - zdravotní bdělost nad potravinami- souhrnná zpráva za rok 2023.
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?