Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

E171 - Oxid titaničitý

Skóre škodlivosti: 4

Zařazeno do skupiny:
Barviva (E100 - E182)

Nevhodné pro děti
Alergen
Nepovolené v EU

Zdroje informací

A consumer's dictionary of food additives [ kniha ]

Decoding food additives, Dr. Geoffrey Skurray [ kniha ]

Víme, co jíme ?, Dr. Tereza Vrbová [ kniha ]

EFSA - Safety assessment of titanium dioxide (E171) as a food additive [ web ]

Charakteristika

Jedná se o bílé nerozpustné a neprůhledné barvivo. Není rozpustné ve vodě ani alkoholu. Vyskytuje se v přírodě v krystalické formě v minerálech např. v ilmenitu nebo leuxocenu, které můžeme nalézt běžně na písečných plážích.

Použití

Používá se jako bílý pigment do žvýkaček, bonbónů, cukrovinek, želé, džemů nebo do krmiv pro zvířata. Také plní funkci ochrany proti UV záření v potravinových obalech nebo se používá jako barvivo do inkoustových propisek, v papíru, keramice, tabletkách, kosmetice a dalších výrobcích.

Výroba

Vyskytuje se v přírodě v minerálech - ilmenit, leuxocen, rutil. Vyrábí se však rafinací ze zásob podzemní rudy.

Nežádoucí účinky

V těle se těžce absorbuje, přesto lze po požití detekovat stopové množství látky v krvi, v mozku nebo ve žlázách. Největší množství se koncentruje v lymfatických uzlinách a plicích. Výsledky studií v literatuře uvádí, že po strávení 0,5 kg tohoto barviva by neměly nastat žádné negativní projevy. Do roku 2016 byl považován za zcela bezpečné aditivum. Konečné přehodnocení v roce 2020 však připouští, že nelze zcela vyloučit obavy z genotoxicity. TiO2 obsahuje až 50 % nanočástic (tj. částic menších, než 100 nm), kterým může být konzument exponován. N animálních modelech bylo prokázáno zvýšené riziko vzniku nádorů při vdechování. Citlivým osobám může způsobit podráždění pokožky.

Doplňující informace

Jeho použití v ČR (celé EU) bylo kromě dětské výživy povolené. V USA je látka stále povolena. Evropská komise novým nařízením stahuje oxid titaničitý (E 171) ze seznamu povolených potravinářských přídatných látek. Potraviny s jeho obsahem mohou být vyráběny do 7. srpna 2022. Prodávány pak do vyprodání zásob. V léčivých výrobcích bude nadále povolen, dokud se nenajde vhodná alternativa.


Potraviny obsahující toto éčko

Nejnovější články

Nejčastější alimentární onemocnění v ČR!

Kampylobakterióza už 15 let patří mezi nejčastěji se vyskytující infekční…

Kojenecká výživa s možným obsahem bakterie Cronobacter

Na českém trhu se prodávala kojenecká výživa s možným obsahem bakterie…

Svatý Martin

Zítra 11.11.2022 dorazí Martin, zda bude na bílém koni nikdo neví, ale že budou…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?