Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

Kvalita drahých značek balených vod povážlivě klesá

Publikováno: 19.06.2024     Autor: dTest - převzato

Bezpečnost některých balených vod společnosti Nestlé není zaručena. Uvádí to zpráva francouzské Národní agentury pro bezpečnost potravin, životního prostředí a zdraví při práci ANSES.


právu zveřejnily deníky Le Monde a France Info na začátku letošního dubna, ale ministerstvu zdravotnictví byla předložena už v polovině roku 2023. Podle ANSES výrobce lahvových vod Perrier, Contrex, Vittel nebo Hépar nerespektuje požadavky na kvalitu a státní úřady u něj musí provádět důkladnější a častější kontroly. V lednu 2024 stejná média zveřejnila zprávu Generální inspekce sociálních věcí (Igas) z července 2022, která varovala před zakázanými postupy, které výrobci používají k maskování kontaminace stáčených pramenitých a minerálních vod. Problém se přitom vztahuje na zdroje, které jsou teoreticky chráněny před riziky znečištění, protože jde o hluboké podzemní vody. Podle Igas použilo takové úpravy nejméně 30 % značek včetně Nestlé Waters.

Zpráva ANSES vznikla na žádost regionálních hygienických úřadů (ARS) v regionech Grand Est a Okcitánie, které odůvodnily požadavek „zranitelností vodních zdrojů“ a obsahovaly poznatky či podezření na zakázané postupy, pravidelnou kontaminaci surovinové vody na nejméně pěti ze sedmi vrtů a mikrobiologické znečištění.

Zpráva Anses jejich pochybnosti potvrdila a odhalila rozsáhlou kontaminaci zdrojů minerálních vod skupiny Nestlé v lokalitách umístěných v Grand Est (Hépar, Vittel, Contrex) a Okcitánie (Perrier). Agentura zjistila zejména opakovanou a pravidelnou mikrobiologickou kontaminaci včetně kontaminace fekáliemi (koliformní bakterie, Escherichia coli, enterokoky) u četných pramenů. Předpisy o přírodních minerálních vodách netolerují obsah jakýchkoli bakterií ve vodě, ať už po stáčení, nebo před ním, připomněla spotřebitelská organizace UFC-Que Choisir. ANSES poukázala také na residua PFAS, dalších mikropolutantů a pesticidů. Některé hodnoty překračovaly limity pro přírodní minerální vody.

Zjištění ANSES vedou k závěru, že Nestlé by již nemělo využívat své zdroje k výrobě přírodní minerální vody, ale pouze pro stolní vodu nebo vodu pro přípravu nápojů. To jsou produkty s podstatně nižší spotřebitelskou cenou.

převzato: aktuality dTest

Nejnovější články

Prohřešky“ Čechů vůči zdravému stravování

Nový průzkum Barometr FOOD, prezentovaný na tiskové konferenci „(Zlo)zvyky na…

O kvalitě mléčných výrobků

Redaktoři dTestu pravidelně rozebírají své testování či zajímavosti, ať už od…

Obědy ve školách se změní

Školní jídelny se připravují na plánovanou změnu spotřebního koše, jehož podobu…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?