Publikováno: 19.06.2024 Autor: dTest - převzato
Bezpečnost některých balených vod společnosti Nestlé není zaručena. Uvádí to zpráva francouzské Národní agentury pro bezpečnost potravin, životního prostředí a zdraví při práci ANSES.
právu zveřejnily deníky Le Monde a France Info na začátku letošního dubna, ale ministerstvu zdravotnictví byla předložena už v polovině roku 2023. Podle ANSES výrobce lahvových vod Perrier, Contrex, Vittel nebo Hépar nerespektuje požadavky na kvalitu a státní úřady u něj musí provádět důkladnější a častější kontroly. V lednu 2024 stejná média zveřejnila zprávu Generální inspekce sociálních věcí (Igas) z července 2022, která varovala před zakázanými postupy, které výrobci používají k maskování kontaminace stáčených pramenitých a minerálních vod. Problém se přitom vztahuje na zdroje, které jsou teoreticky chráněny před riziky znečištění, protože jde o hluboké podzemní vody. Podle Igas použilo takové úpravy nejméně 30 % značek včetně Nestlé Waters.
Zpráva ANSES vznikla na žádost regionálních hygienických úřadů (ARS) v regionech Grand Est a Okcitánie, které odůvodnily požadavek „zranitelností vodních zdrojů“ a obsahovaly poznatky či podezření na zakázané postupy, pravidelnou kontaminaci surovinové vody na nejméně pěti ze sedmi vrtů a mikrobiologické znečištění.
Zpráva Anses jejich pochybnosti potvrdila a odhalila rozsáhlou kontaminaci zdrojů minerálních vod skupiny Nestlé v lokalitách umístěných v Grand Est (Hépar, Vittel, Contrex) a Okcitánie (Perrier). Agentura zjistila zejména opakovanou a pravidelnou mikrobiologickou kontaminaci včetně kontaminace fekáliemi (koliformní bakterie, Escherichia coli, enterokoky) u četných pramenů. Předpisy o přírodních minerálních vodách netolerují obsah jakýchkoli bakterií ve vodě, ať už po stáčení, nebo před ním, připomněla spotřebitelská organizace UFC-Que Choisir. ANSES poukázala také na residua PFAS, dalších mikropolutantů a pesticidů. Některé hodnoty překračovaly limity pro přírodní minerální vody.
Zjištění ANSES vedou k závěru, že Nestlé by již nemělo využívat své zdroje k výrobě přírodní minerální vody, ale pouze pro stolní vodu nebo vodu pro přípravu nápojů. To jsou produkty s podstatně nižší spotřebitelskou cenou.
převzato: aktuality dTest