Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

Kvalita potravin v rámci Evropské unie

Publikováno: 24.07.2019     Autor: FÉR potravina

Více cukru, méně masa, horší éčka. Podívejte se, jak se liší potraviny napříč Evropou


Internetovému deníku Aktuálně.cz jsme pomohli okomentovat výsledky studie, která porovnávala potraviny napříč Evropou. A jak to dopadlo?

  • Studie posoudila 1 380 vzorků 128 různých potravinářských výrobků z devatenácti členských států. Ani tento vzorek však není reprezentativní z hlediska velké rozmanitosti potravinářských výrobků na trhu EU. 
  • Ve většině případů složení odpovídalo způsobu, jak byly výrobky prezentovány: 23 % výrobků mělo totožnou přední stranu obalu a totožné složení a u 27 % výrobků bylo signalizováno odlišné složení v různých zemích EU při odlišných předních stranách obalu.
  • Celkem 9 % výrobků, které byly prezentovány jako stejné v celé EU, mělo rozdílné složení: u těchto výrobků byla přední strana obalu totožná, ale jejich složení se lišilo.
  • Dalších 22 % výrobků prezentovaných podobným způsobem mělo rozdílné složení: u těchto výrobků byla přední strana obalu podobná, ale jejich složení se lišilo.
  • Podle závěrů studie neexistuje žádný jednotný zeměpisný vzorec, pokud jde o používání stejného nebo podobného obalu pro výrobky s rozdílným složením. Zjištěné rozdíly ve složení testovaných výrobků navíc nezbytně neznamenají rozdíly v jejich kvalitě.
  • Podle komisařky pro spravedlnost, ochranu spotřebitele a rovné příležitosti Věry Jourové však rozdílné složení automaticky neznamená, že by výrobci záměrně šidili spotřebitele. Na tiskové konferenci Aktuálně.cz sdělila, že v některých případech má jiné složení opodstatnění. 
  • "Výsledky jsou smíšené," upozornil při zveřejnění studie maďarský komisař Tibor Navracsics, odpovědný za práci výzkumného střediska EK. "I když mám radost, že jsme u složení výrobků nenašli důkaz rozdělení mezi Východem a Západem, znepokojuje mě zjištění, že asi třetina testovaných produktů má různé složení, ačkoliv je označená stejně nebo velmi podobně," uvedl komisař.
  • Dvojí kvalitu jako nepřípustnou zmínil v roce 2017 před Evropským parlamentem předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker. Lidé z celé unie podle něj mají nárok například na stejně kvalitní "rybí prsty". Nyní už v EU platí nová pravidla, podle nichž může být tato praxe - pokud pro ni nejsou objektivní a legitimní důvody - zavádějící pro spotřebitele, a tedy nepřípustná. 

Kdyby někoho zajímalo, jak dopadly všechny porovnávané potraviny, tak dokumenty s výsledky a komentář jsou dostupné v angličtině zde a zde.



Diskuse k článku

Zatím nebyl přidán žádný komentář

Přidat komentář

Nejnovější články

Je pivo na trhu čerstvé?

Jsme národem pivařů. Zda je (ne)malá výtočnost, dobře propláchnuté trubky atd.…

Pojďte se vzdělávat na seminář ...

ČESKÝ SPOLEK PRO PÉČI O ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ, STÁTNÍ ZDRAVOTNÍ ÚSTAV a Potraviny…

1/3 olivových olejů neprošla kontrolou

Kontroly Potravinářské inspekce ukázaly klamání spotřebitelů u třetiny…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?