Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

Méně chemie na českých polích!

Publikováno: 30.09.2022     Autor: FÉR potravina

Spotřeba přípravků na ochranu rostlin loni klesla o 2,76 %. Potvrdil se tak dlouhodobý trend v českém zemědělství


Zemědělci v roce 2021 spotřebovali o 2,76 % méně přípravků na ochranu rostlin než v předešlém roce. Snížení způsobil vliv počasí, celoevropský zákaz některých látek, ale také šetrnější způsoby obhospodařování zemědělské půdy. Údaje vyplývají z Výroční zprávy o plnění Národního akčního plánu k bezpečnému používání pesticidů. 

Loni v ČR významně poklesla spotřeba insekticidů (přípravky proti škodlivému hmyzu), a to především z důvodu zákazu dvou účinných látek (chlorpyrifos, thiakloprid), které jsou nejpoužívanějšími účinnými látkami proti hmyzím škůdcům řepky a virovým přenašečům v obilninách. Vlivem deštivého počasí byl v roce 2021 zaznamenán nárůst spotřeby moluskocidů (přípravky proti plžům). Naopak v porovnání s rokem 2020 výrazně klesla spotřeba rodenticidů (přípravky proti hlodavcům), a to o 88 %. Dostala se tak na úroveň let bez kalamitního výskytu hraboše polního.

Grafické porovnání spotřeby přípravků na ochranu rostlin v letech 2017–2021 (v kg, l)        


Zdroj: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský (ÚKZÚZ)

MZe podporuje co nejšetrnější zacházení se zemědělskou půdou dlouhodobě. Poslanci schválili 13. července 2022 novelu zákona o rostlinolékařské péči navrženou MZe. Norma zavede povinnost označovat přípravky na ochranu rostlin dvourozměrnými čárovými kódy. Díky tomu bude možné sledovat jejich pohyb na trhu od výrobce až k zemědělci, tím se znesnadní dovoz a prodej falšovaných přípravků na ochranu rostlin. Zemědělci, kteří obhospodařují více než 200 hektarů, budou muset použití přípravků evidovat elektronicky. Zavedení této povinnosti také usnadní vodoprávním úřadům (tj. obcím s rozšířenou působností) získat aktuální data o použití přípravků na konkrétních polích. To jim poskytne informace o možném zdroji znečištění při řešení příčin kontaminace vod.

Zdroj: Ministerstvo zemědělství

Nejnovější články

Jak jsme na tom s jódem?

V březnu se uskutečnil den JODu a při této příležitosti uspořádal SZU…

Nutrivigilance – zpráva za rok 2023

NUTRIVIGILANCE - zdravotní bdělost nad potravinami- souhrnná zpráva za rok 2023.

Test quinoy 2024

Ačkoliv je quinoa jedna z nejstarších plodin světa, Evropa ji objevila teprve…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?