Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

Mikroplasty v balených vodách!

Publikováno: 05.11.2022     Autor: FÉR potravina

Balené vody včetně dětských obsahují mikroplasty.


Francouzská studie odhalila mikroplasty v balených vodách. Podle spotřebitelského časopisu 60 millions de consommateurs jde o další argument pro pití kvalitní kohoutkové vody.

Americký výzkum z roku 2018 zjistil v 93 % lahví balené vody mikroplasty, a to v průměru 10,4 mikročástic na litr tekutiny.  Ve srovnání s vodou z kohoutku jde o dvojnásobné množství. Francouzské sdružení Agir pour l'Environnement nyní provedlo analýzu vody v devíti různých baleních vod od nejprodávanějších značek ve Francii (Badoit, Carrefour, Cristaline, Evian, Perrier, Vittel a Volvic). Výsledky zveřejněné v červenci s titulkem Pijeme plasty ukázaly, jak rozšířené jsou mikroplasty. 

Sedm z devíti analyzovaných balení obsahovalo čtyři různé typy: polypropylen (PP), polyetylen (PE), polyuretan (PU) a polyethylentereftalát (PET), který se nejčastěji používá při výrobě plastových lahví a je na jejich dně uveden číslem 1. Většina částic se do vody pravděpodobně dostala z lahve či uzávěru nebo při plnění.

Nejproblematičtější byly výsledky vody Vittel Kids určené pro děti, kde laboratoř zaznamenala 121 mikročástic na litr vody. Dítě s běžným pitným režimem tak může požít skoro 16000 plastových mikročástic za rok.

Studií o zdravotních dopadech mikroplastů nebo jejich hromadění v lidském těle je v současnosti nedostatek. Je však známo, že pronikají do organismu požitím nebo vdechnutím a dostanou se k játrům, ledvinám, plicím nebo do krevního řečiště. Mnoho plastů, včetně těch používaných k výrobě jednorázových lahví, přitom obsahuje toxické látky, například barviva a změkčovadla, jako jsou ftaláty nebo bisfenol A.

V roce 2019 byla Francie  šestým největším spotřebitelem balené vody v Evropě po Itálii, Německu, Portugalsku, Maďarsku a Španělsku. Pro její občany je tedy důležité omezit konzumaci lahvových vod ve prospěch kvalitní a snadno dostupné vody z kohoutku.

Zdroj:dTest

Nejnovější články

Speciální daň na slazené nápoje?

Už jste slyšeli o dani na cukr, sůl či tuk? myslíte si, že by to mohl být…

Jaká je nejzdravější strava?

Není univerzální zdravá dieta! Ano jsou univerzální živiny, ale jejich…

BIO potravina roku 2024

PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců vyhlašuje soutěž Nejlepší biopotravina roku…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?