Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

Místo klasického plastu obaly z biocelulózy?

Publikováno: 27.11.2023     Autor: FÉR potravina

Plastové obaly potravin představují podstatnou část odpadních plastů na skládkách. Vzhledem ke stále větším problémům, které jsou s plasty spojovány, se mnoho výzkumných týmů snaží nalézt vhodné alternativy.


Badatelé čínské Chinese University of Hong Kong (CUHK) vyvinuli průhledný, jedlý a biologicky rozložitelný materiál, který je velmi slibný pro využití k balení potravin.

Obaly se v dnešní době obvykle vyrábějí z ropných produktů a typicky jde o velmi obtížně odbouratelné plasty. Představují značnou zátěž pro životní prostředí. Tým CUHK se zaměřil na celulózu, ale nikoliv rostlinného původu. Jde o bakteriální celulózu, tedy látku, která je produktem mikrobiálního metabolismu, co si získala pozornost jako udržitelný, snadno dostupný a netoxický materiál.

Na rozdíl od rostlinné celulózy, která se vyskytuje v buněčných stěnách rostlinných buněk, lze bakteriální celulózu získat mikrobiální fermentací. Díky tomu není nutné pěstovat žádné rostliny. Podle Ngaie tato metoda výroby celulózy nepřispívá k odlesňování ani k destrukci biotopů a představuje více udržitelnou a šetrnou alternativu nejen k plastům, ale i rostlinné celulóze.

Zdroj obrázku: To Ngai

Zdroj článku: Gate2Biotech

Nejnovější články

O kvalitě mléčných výrobků

Redaktoři dTestu pravidelně rozebírají své testování či zajímavosti, ať už od…

Obědy ve školách se změní

Školní jídelny se připravují na plánovanou změnu spotřebního koše, jehož podobu…

Zlobí vás "smršťování" výrobků?

Zlobí vás shrinkflace neboli "smršťování" velikosti výrobků a nikoli cen? Ve…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?