Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

Může maso připravené z buněčných kultur nahradit tradičně produkované maso?

Publikováno: 26.06.2022     Autor: Slunew

Myšlenka vytvořit umělé maso, aniž bychom k tomu potřebovali zvířata, existuje již dlouho.


Základními technologickými kroky přípravy masa z buněčných kultur jsou výběr linií kmenových buněk, příprava kultivačních médií, množení buněk v bioreaktorech a jejich následná diferenciace a zrání na tkáňových nosičích.

Na přípravu 10-100 kg umělého masa je zapotřebí 1012-1013 buněk. K jejich množení je nutné použít speciální kultivační média, která obsahují bazální médium (zdroj základních živin), sérum či náhražky séra a buněčné signální molekuly.

Na přijetí či odmítnutí masa z buněčných kultur trhem si budeme muset patrně ještě pár let počkat. Stále chybí legislativní vymezení a zejména detailní výzkum biologických nebo chemických nebezpečí, jejichž přítomnost zatím nelze v mase z buněčných kultur vyloučit.

Kompletní článek obsahující historický vývoj technologie přípravy masa z buněčných kultur, definici a legislativní ukotvení, základní technologie přípravy umělého masa až po diskuzi o přijetí takového masa spotřebiteli nalezenete zde.

Autor článku: doc. MVDr. Josef Kameník, CSc., MBA, Veterinární univerzita Brno

Zdroj: Společnost pro výživu

Nejnovější články

Bezlepkové potraviny

Pro někoho je bezlepková strava jedinou možností, jak předcházet zdravotním…

Demenci a Alzheimerově chorobě lze předcházet i správnou výživou

Alzheimerova choroba a různé formy demence narušují část mozku a kognitivní…

UZP - vašemu zdraví neprospějí

„Ultrazpracované potraviny“ lidem chutnají – mimo jiné proto, že jsou navržené…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?