Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

Nejen v obchodech klamán jest spotřebitel

Publikováno: 14.05.2016     Autor: ZdraváPotravina.cz



Potraviny, potažmo z nich připravené jídlo v obchodní/restaurační síti, by zákazníka neměly přivádět v omyl. Je to ale opravdu tak? U potraviny si můžeme představit třeba vyobrazené vejce na obale těstovin. Z obrázku by se dalo tedy předpokládat, že budou obsahovat vodu, sůl, mouku, vejce. A ejhle - obsah vajec je naprosto zanedbatelný. Nebo nedávno uváděná reportáž o kávových nápojích 3v1 a 2v1. Cukr tam byl vždy, ale mléko jen v minimu případů a káva taktéž není příliš zastoupena.

Podobné to je ale i v restauracích. Jedna věc je specifický název – třeba „Zámecké překvapení“ – tam může být schováno cokoli. Ale ve chvíli, kdy na jídelním lístku máme napsáno „smetanová omáčka“, tak by měla být opravdu ze smetany. Jak je to ve skutečnosti?

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) udělala speciální akci zaměřenou právě na tento „nešvar“ ve 110 provozovnách. Uvedení nepravdivé nebo zavádějící informace inspektoři zjistili ve 30-ti provozovnách, celkem u 27,3 % kontrol a to už není úplně malé číslo. Navíc nepřesnost byla vždy v neprospěch spotřebitele.

Nejčastějším pochybením bylo nepravdivé označování mléčných výrobků (celkem ve 27 případech, každá 4. restaurace), kdy provozovatelé neoprávněně použili termín sýr a smetana u pokrmů, které byly ve skutečnosti připraveny z potravin na bázi rostlinných tuků a olejů. Místo smetany byly použity např. náhrady s palmovým tukem, řepkovým, slunečnicovým, sójovým nebo kukuřičným olejem. Místo sušeného mléka a sušeného podmáslí byly přítomny emulgátory, zahušťovadla a stabilizátory. Prohřešek SZPI nejčastěji zjistila u pizzerií a italských restaurací klamajících ohledně smetanového základu pizzy a omáček. V pěti případech inspekce zjistila i nahrazení deklarovaného sýra výrobkem na bázi rostlinných tuků a olejů. Ve třech provozovnách inspektoři prokázali klamavé užití názvu „šunka“, kdy provozovatelé ve skutečnosti v pokrmu použili surovinu typu „nářez z kýty konzumní“, „nářez z plece konzumní“, apod. V těchto případech se jedná o suroviny s podstatně nižším obsahem masa.

Protože výsledky opravdu nejsou uspokojivé, chystá SZPI kontroly další.

Zdroj: SZPI

Nejnovější články

dTest: Každá druhá vinná klobása v testu neuspěla

Vzhledem k oblíbenosti vinných klobás na vánočních stolech Čechů, přebíráme a…

Poslední nákupy bez stresu

Ani nákup těsně před Štědrým dnem nemusí být noční můra. Klíčem je připravit se…

ZERO WASTE dárky ze spíže

Stop zbytečnostem! Neplýtvejte a obdarujte své blízké dárkem s příběhem. Jedlé…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?