Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

Nový lecitin

Publikováno: 02.09.2022     Autor: Slunew

Kromě zcela běžně používaného lecitinu byl schválen k použití i lecitin z ovsa.


Komise EU formou nařízení schválila použití ovesného lecitinu momentálně jen  v kakaových a čokoládových výrobcích jako potravinářské přídatné látky a přidělila mu kód E322a.

Evropský úřad pro bezpečnost potravin yhodnotil bezpečnost ovesného lecitinu jako potravinářské přídatné látky a ve svém stanovisku  a dospěl k závěru, že u ovesného lecitinu neexistuje žádné bezpečnostní riziko při jeho použití jako potravinářské přídatné látky, pokud jde o navrhované způsoby a úrovně použití. Je proto vhodné povolit použití ovesného lecitinu jako emulgátoru v kategorii potravin „kakaové a čokoládové výrobky ve smyslu směrnice 2000/36/ES“ při maximálním množství použití 20 000 mg/kg.

Ovesný lecitin je frakcionovaný ovesný olej bohatý na polární lipidy, zejména galaktolipidy. Vyrábí z ovesných zrn potravinářské jakosti, která se prosévají a extrahují pomocí etanolu při zvýšené teplotě za účelem získání surového extraktu lipidů. Tento surový extrakt prochází vícestupňovým odpařováním a filtrací, jejichž prostřednictvím vzniká surový ovesný olej, který je oddělen, odpařen a filtrován za účelem produkce ovesného lecitinu.

Působí jako emulgátor a usnadňuje výrobu kakaových a čokoládových výrobků tím, že snižuje viskozitu a výnosnost čokoládových výrobků. Umožňuje také snadné přečerpávání roztavené čokolády během zpracování a hlavně brání i tomu, aby se na povrchu výrobků během skladování tvořil tukový květ (šedavý povlak).

Zdroj: PotravinyInfo.cz

Nejnovější články

Nutrivigilance – zpráva za rok 2023

NUTRIVIGILANCE - zdravotní bdělost nad potravinami- souhrnná zpráva za rok 2023.

Test quinoy 2024

Ačkoliv je quinoa jedna z nejstarších plodin světa, Evropa ji objevila teprve…

Legionella: Tichý zabiják vody

I přes velmi přísné vyhlášky a limity může dojít ke kontaminaci vody.…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?