Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

Nový lecitin

Publikováno: 02.09.2022     Autor: Slunew

Kromě zcela běžně používaného lecitinu byl schválen k použití i lecitin z ovsa.


Komise EU formou nařízení schválila použití ovesného lecitinu momentálně jen  v kakaových a čokoládových výrobcích jako potravinářské přídatné látky a přidělila mu kód E322a.

Evropský úřad pro bezpečnost potravin yhodnotil bezpečnost ovesného lecitinu jako potravinářské přídatné látky a ve svém stanovisku  a dospěl k závěru, že u ovesného lecitinu neexistuje žádné bezpečnostní riziko při jeho použití jako potravinářské přídatné látky, pokud jde o navrhované způsoby a úrovně použití. Je proto vhodné povolit použití ovesného lecitinu jako emulgátoru v kategorii potravin „kakaové a čokoládové výrobky ve smyslu směrnice 2000/36/ES“ při maximálním množství použití 20 000 mg/kg.

Ovesný lecitin je frakcionovaný ovesný olej bohatý na polární lipidy, zejména galaktolipidy. Vyrábí z ovesných zrn potravinářské jakosti, která se prosévají a extrahují pomocí etanolu při zvýšené teplotě za účelem získání surového extraktu lipidů. Tento surový extrakt prochází vícestupňovým odpařováním a filtrací, jejichž prostřednictvím vzniká surový ovesný olej, který je oddělen, odpařen a filtrován za účelem produkce ovesného lecitinu.

Působí jako emulgátor a usnadňuje výrobu kakaových a čokoládových výrobků tím, že snižuje viskozitu a výnosnost čokoládových výrobků. Umožňuje také snadné přečerpávání roztavené čokolády během zpracování a hlavně brání i tomu, aby se na povrchu výrobků během skladování tvořil tukový květ (šedavý povlak).

Zdroj: PotravinyInfo.cz

Nejnovější články

dTest: Každá druhá vinná klobása v testu neuspěla

Vzhledem k oblíbenosti vinných klobás na vánočních stolech Čechů, přebíráme a…

Konec svátečního plýtvání

Po Vánocích bývá lednice plná. Nenechte to dojít do koše! Máme pro vás rychlé a…

Děkujeme vám, FÉROVÍ čtenáři!

Děkujeme za vaši přízeň! Pojďme se ohlédnout za největšími úspěchy roku 2025 –…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?