Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

322a - Lecitin - ovesný

Skóre škodlivosti: 0

Zařazeno do skupiny:
Emulgátory

Bezpečné

Zdroje informací

nařízení EU č. 231/2012 [ web ]

nařízení ES - příloha II č. 1333/2008 [ web ]

Charakteristika

Ovesný lecitin je frakcionovaný ovesný olej (žlutavě hnědá viskózní kapalina), který působí jako emulgátor a usnadňuje výrobu kakaových a čokoládových výrobků tím, že snižuje viskozitu a výnosnost čokoládových výrobků. To umožňuje snadné přečerpávání roztavené čokolády během zpracování. Kromě toho ovesný lecitin brání tomu, aby se na povrchu výrobků během skladování tvořil tukový květ, což je šedavý povlak.

Použití

Použití je povoleno pro kategorii potravin 5.1 „Kakaové a čokoládové výrobky ve smyslu směrnice Evropského parlamentu a Rady 2000/36/ES“ v příloze II části E nařízení (ES) č. 1333/2008 v maximálním množství 20 000 mg/kg.

Výroba

Ovesný lecitin se vyrábí z ovesných zrn potravinářské jakosti, která se prosévají a extrahují pomocí etanolu při zvýšené teplotě za účelem získání surového extraktu lipidů. Tento surový extrakt prochází vícestupňovým odpařováním a filtrací, jejichž prostřednictvím vzniká surový ovesný olej, který je oddělen, odpařen a filtrován za účelem produkce ovesného lecitinu. Jako extrakční rozpouštědlo lze použít pouze etanol.


Nejnovější články

O kvalitě mléčných výrobků

Redaktoři dTestu pravidelně rozebírají své testování či zajímavosti, ať už od…

Obědy ve školách se změní

Školní jídelny se připravují na plánovanou změnu spotřebního koše, jehož podobu…

Zlobí vás "smršťování" výrobků?

Zlobí vás shrinkflace neboli "smršťování" velikosti výrobků a nikoli cen? Ve…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?