Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

NutriScore – nový nástroj k nakupování?

Publikováno: 16.07.2021     Autor: Slunew

Pokusů o usnadnění nákupu zdraví prospěšných potravin bylo už mnoho. Uspěje NutriScore nebo je to jen další výkřik do tmy?


Co to je NutriScore jsem zde psali už několikrát.  Zde úplně základní informace o systému. Zde už jsme dávali i nějaké odkazy na již zhodnocené výrobky. A zde informace o hromadné výzvě k zavedení tohoto skóre.

Laik prozatím moc netuší. Co Nutri Score ale vyvolává mezi odborníky?  Někteří jsou nadšení, že konečně bude nástroj k hodnocení zdravosti – tedy kombinace toho, co bychom v potravě moc neměli mít (nasycené tuky, sůl, hodně energie…) a druhé straně toho, co je potřeba (vláknina, zelenina, ovoce)…a to je přesně ten důvod, proč se zde tábory rozchází. V negativních bodech jsou živiny, kdežto v pozitivních de facto už potraviny…takže máslo, jakožto přirozená potravina, ale z podstaty svého původu plná tuku – tedy energie nám vychází v červeném značení, kdežto margarin, plně průmyslově zpracovaná potravina ve značení o 2 stupně lepší.  Podobně je na tom třeba losos – bohužel, je příliš tučný☹…ale to je v pořádku, tak to přeci má být.

Pěkně byl tento problém rozepsán ve článku na aktuálně.cz od redaktorky Pavli Adamcové. Jsme rádi, že jsme mohli taktéž přispět.

 

Zdroj: https://zpravy.aktualne.cz/finance/nakupovani

Nejnovější články

Zmrzlináři chtějí šetřit a oteplovat zmrzliny.

Začíná se nám blížit léto. Slibují nám opravdu vysoké teploty, tak v rámci…

Jak jsme na tom s jódem?

V březnu se uskutečnil den JODu a při této příležitosti uspořádal SZU…

Nutrivigilance – zpráva za rok 2023

NUTRIVIGILANCE - zdravotní bdělost nad potravinami- souhrnná zpráva za rok 2023.
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?