Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

NUTRIVIGILANCE 2020

Publikováno: 14.05.2021     Autor: FÉR potravina

Do systému sledující nežádoucí zdravotní reakce NUTRIVIGILANCE bylo za rok 2020 nahlášeno celkem 12 případů zdravotních potíží požití potravin (vč. doplňků stravy) a 1 případ reakce po aplikaci zdravotnického prostředku.


Co je to NUTRIVIGILANCE?

Jedná se o systém sledování potravin vybraného druhu, jehož cílem je zabezpečit ochranu zdraví konzumentů a snížit tak prostřednictvím příslušných opatření případný negativní dopad na zdraví potencionálních konzumentů, a to na základě dobrovolných hlášení nežádoucích zdravotních reakcí po konzumaci těchto potravin. Tedy laicky řečeno projekt sběru informací o negativních zdravotních účincích po konzumaci potravin vybraného druhu. 

Více o tomto systému se můžete dočíst v jednom z našich předešlých článků – NUTRIVIGILANCE – zdravotní bdělost nad potravinami

Počet nahlášených případů za rok 2020 je poměrně malý. Většina lidí problémy nenahlašuje. Lékaři nemají povinnost případy hlásit. Někteří ale případy, pokud jsou vážnější, hlásí, často také přes SÚKL (státní ústav pro kontrolu léčiv).

Všechna hlášení kromě jednoho případu (dítě ve věku 13 měsíců) pocházela od dospělých osob (25-69 let). Po konzumaci těch, na které se systém primárně zaměřuje, se vyskytly reakce především související s gastrointestinálním traktem (nevolnost, zvracení, bolest břicha, křeče, průjem…), dále kožní reakce (zarudnutí kůže), zvýšená tepová frekvence a jiné nespecifické obtíže (mžitky před očima, slabost…).

Silná příčinná souvislost byla vyhodnocena u 4 hlášených doplňků stravy (DS) – DS s probiotiky (10 různých kmenů), DS pro výživu vlasů (směs rostlinných extraktů, vitaminů, minerálních látek a aminokyselin), DS s obsahem hořčíku a vitaminů skupiny B a DS s hořčíkem (v práškové podobě). Jednotlivé případy spolu nesouvisely a u nikoho nedošlo (na základě sebehodnocení) k vážnému poškození zdraví. Více detailů si můžete přečíst v roční zprávě.

Zpráva NUTRIVIGILANCE 2020

Zdroj: SZÚ

Nejnovější články

Speciální daň na slazené nápoje?

Už jste slyšeli o dani na cukr, sůl či tuk? myslíte si, že by to mohl být…

Jaká je nejzdravější strava?

Není univerzální zdravá dieta! Ano jsou univerzální živiny, ale jejich…

BIO potravina roku 2024

PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců vyhlašuje soutěž Nejlepší biopotravina roku…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?