Publikováno: 19.04.2024 Autor: FÉR potravina
NUTRIVIGILANCE - zdravotní bdělost nad potravinami- souhrnná zpráva za rok 2023.
Už v roce 2014 Státní zdravotní ústav (SZU), potažmo jeho část - Centrum zdraví, výživy a potravin (CZVP) se sídlem v Brně vytvořil a obhospodařuje webovou stránku NUTRIVIGILANCE. Každý rok vydává i výroční zprávu o nahlášených případech.
Jedná se o systém sledování potravin vybraného druhu, jehož cílem je zabezpečit ochranu zdraví konzumentů a snížit tak prostřednictvím příslušných opatření případný negativní dopad na zdraví potencionálních konzumentů, a to na základě dobrovolných hlášení nežádoucích zdravotních reakcí po konzumaci těchto potravin.
Smyslem tohoto projektu je sběr informací o negativních zdravotních účincích po konzumaci potravin vybraného druhu.
Tedy jakožto spotřebitel máte možnost podělit se o svoje případné reakce na některé potraviny.
Pokud Vás projekt zaujal, případně chcete přispět svým zkušenostmi, tak více na stránkách projektu.
CO SE MYSLÍ TZV. NEŽÁDOUCÍ ZDRAVOTNÍ REAKCÍ?
Nežádoucí reakce je každá taková reakce organismu, která je vzhledem k momentálnímu zdravotnímu stavu člověka, v tomto případě konzumenta, nepříznivá a nezamýšlená. Reakce se může objevit krátce po konzumaci potraviny nebo i s časovým odstupem (hodiny, dny, týdny…). Příklady nežádoucích zdravotních reakcí:
Většina hlášení za rok 2023 pocházela od přímých spotřebitelů z řad laické veřejnosti, pouze jeden byl hlášen odborným zdravotnickým pracovníkem (farmaceut).
Zpráva je dostupná zde.
Zdroj: SZU - Nutrivigilance – zpráva za rok 2023