Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

Ohlédnutí za vinohradnickým rokem 2019/2020

Publikováno: 18.09.2020     Autor: FÉR potravina

Máte rádi víno? Pokud odpověď zní ano, možná vás bude zajímat, jestli vinic u nás ubývá, nebo přibývá.


Z údajů registru vinic ÚKZÚZ vyplývá, že ve srovnání s loňským rokem došlo ke snížení ploch vinic o 77 hektarů. Na celkové ploše 18 111 hektarů vinic hospodaří také méňě pěstitelů, ubývá malých podniků.

Vinohradníci a vinaři jsou povinni vést záznamy o plochách svých vinic, odrůdách a sklizni hroznů i informace o výrobě vína. Z aktuální sumarizace těchto údajů vyplývá snížení plochy vinic o 77 hektaru oproti loňskému roku, na celkem 18 111 hektarů. Na této ploše hospodaří 16 490 pěstitelů. Jejich počet je o 848 nižší, než v minulém hospodářském roku.

Nejvíce se v České republice pěstují bílé moštové odrůdy a to na ploše 12 951 hektarů. Moštové modré odrůdy jsou vysázeny na 5 116 hektarech. Na zbylých 44 hektarech jsou vysázeny stolní a podnožové odrůdy a na malé části z nich jsou vedeny pokusy.

Vinařská oblast Morava obsahuje plochu vinic o 17 434 hektarech, zatímco vinařská oblast Čechy 677 hektarů

Nejvíce pěstovanými odrůdami jsou : Z bílých odrůd

Veltínské zelené – 1638 hektarů

Müller Thurgau – 1410 hektarů

Ryzlink rýnský – 1365 hektarů

Z odrůd modrých určených především k výrobě červeného vína se nejvíce pěstuje Frankovka na ploše 1031 hektarů.

Od začátku roku 2020 vinaři vysadili 282 hektarů nových vinic. Z toho je plocha bílých moštových odrůd 237 hektarů a plocha modrých je 45 hektarů.

zdroj: http://eagri.cz/public/web/ukzuz/tiskovy-servis/tiskove-zpravy/x2020_vinohradnicky-rok-2019-2020.html

Nejnovější články

Jak jsme na tom s jódem?

V březnu se uskutečnil den JODu a při této příležitosti uspořádal SZU…

Nutrivigilance – zpráva za rok 2023

NUTRIVIGILANCE - zdravotní bdělost nad potravinami- souhrnná zpráva za rok 2023.

Test quinoy 2024

Ačkoliv je quinoa jedna z nejstarších plodin světa, Evropa ji objevila teprve…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?