Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

Omezení prodeje energy drinků?

Publikováno: 06.08.2019     Autor: FÉR potravina

V některých zemích v obchodech neprodají energy drinky dětem a mladistvým. Podívejte se, ve kterých, a proč jsou škodlivé. A také, jestli se k zákazu schyluje i u nás. Jen v A DOST!


Energy drinky se staly módním hitem, zejména mezi dětmi a mládeží. Hlavní stimulační látkou, obsaženou v energy drincích, je kofein. V jedné plechovce energy drinku je obsaženo zhruba stejné množství kofeinu jako v jednom šálku silné kávy. Zvýšená konzumace kofeinu, zejména u dětí, vede k poruchám spánku. Kofein má na dětský organismus ještě další neblahý vliv – zvyšuje srdeční frekvenci a krevní tlak.

Mezi další ingredience, nebezpečné pro dětskou psychiku je fenylalanin. V nadměrném množství působí jako neurotoxinrozrušuje neurony v mozku a způsobuje jejich zánik.

Energy drinky jsou doslova nabité cukrem. Jelikož cukr dodává tělu pouze velké množství kalorií, mohou vést i k obezitě. Řešením nejsou ani umělá sladidla. Ty sice nezpůsobují obezitu, zato mohou způsobit jiné zdravotní problémy.

Kofein i cukr na sebe váží nemalé množství vody a odvádějí ji z těla ven, tedy podobně jako silná káva nám tekutiny nedodají, ale organismus dehydratují.

A celý díl ADost! o tom, zda budou CZ řetězce omezovat nabídku energy drinků pro děti a mladistvé či nikoli se podívejte ZDE.

 

 

 

#adost #nezavisletesty #jantuna #TunaMediaTelevizeseznam.cz Stream.cz 

Nejnovější články

Bezlepkové potraviny

Pro někoho je bezlepková strava jedinou možností, jak předcházet zdravotním…

Demenci a Alzheimerově chorobě lze předcházet i správnou výživou

Alzheimerova choroba a různé formy demence narušují část mozku a kognitivní…

UZP - vašemu zdraví neprospějí

„Ultrazpracované potraviny“ lidem chutnají – mimo jiné proto, že jsou navržené…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?