Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

OS Zdravá potravina je partnerem 158. Žofínského fóra - aktualizováno

Publikováno: 24.11.2013     Autor: ZdraváPotravina.cz

Tématem fóra je kvalita potravin, účastní se zástupci státní správy i profesionálové z potravinářského oboru


V pondělí 25. listopadu se koná 158. Žofínské fórum a Občanské sdružení Zdravá potravina je partnerem této akce. Budeme zde diskutovat s účastníky jako je Státní zemědělská potravinářská inspekce, Ministerstvo zemědělství a profesionály z oboru.

S kvalitou potravin to opravdu myslíme vážně a tak se chceme mnohem více zapojit do do diskuse s ostatními organizacemi. Podpořte nás tím, že budete i nadále navštěvovat naše webové stránky, používat mobilní aplikaci Nutriatlas a tím nám dáte najevo, že to co děláme, má smysl.

Shrnutí akce

Na 158. Žofínském fóru bylo řečena spousta zajímavých informací. Některé z nich vám přinášíme v tomto rychlém přehledu.

Zákon o potravinách

Ministerstvo zemědělství připravuje novelu zákona o potravinách. Hlavní body a změny jsou deklarování podílu hlavní složky a adresy výrobce u nebalených potravin, tj. u tzv. pultového prodeje. Také zapracování ustanovení o viditelném a čitelném deklarování informace o podílu potravin z pěti zemí nabízených k prodeji při vstupu do prodejny, které prodejci budou muset také zaslat jako informaci na Ministerstvo zemědělství. Tato novela je nyní předložena na projednání ve Vládě.

Zajímavé statistiky

Že marže řetězců tvoří nemalou část ceny víme. Kolik to ale je průměrně u různých kategorií potravin ? U chleba 25-36%, máslo 44-48%, u šlehačky 60-70%, sýry už mají marži 90-100%. U uzenin jako šunkový salám 73-80%, tlačenka 72-76%, lovecký salám 80-86%, vysočina 80-87%.

To že už dávno nejsme jako stát potravinově sobestačný víme. Prezident agrární komory Ing. Jan Veleba prezentoval, že u drůbežího masa jsme soběstační ze 70%, u vepřového masa jen z 50%, u ovoce ze 73% a u zeleniny 31%. Zajímavý byl také obrázek o vývoji dovozu a vývozu zemědělských produktů. Poslední kladný výsledek (že jsme více vyvezli než dovezli) byl v roce 1993 a to 0,78 miliard Kč. Od té doby už jsme vždy více dováželi než vyvezli, v roce 2003 to bylo -25,5 miliard Kč, v roce to bylo nejhorších -36,3 miliard Kč.

Nejnovější články

Jak jsme na tom s jódem?

V březnu se uskutečnil den JODu a při této příležitosti uspořádal SZU…

Nutrivigilance – zpráva za rok 2023

NUTRIVIGILANCE - zdravotní bdělost nad potravinami- souhrnná zpráva za rok 2023.

Test quinoy 2024

Ačkoliv je quinoa jedna z nejstarších plodin světa, Evropa ji objevila teprve…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?