Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

Ovocné nápoje a smoothie

Publikováno: 14.01.2025     Autor: Společnost pro výživu - převzato (krácená úprava)

Mezi ovocné nápoje patří produkty, jejichž hlavní surovinou je ovoce (případně zelenina), a ve výživě člověka tak mohou hradit jak část přijímaných tekutin, tak i podíl z denního doporučeného množství ovoce a zeleniny.


Ačkoli jsou ovocné džusy (šťávy) a smoothie produkty na bázi ovoce, nejedná se o identické nápoje a je třeba mezi nimi rozlišovat. Zatímco o džusu snad každý ví, že se jedná o ovocný nápoj, ohledně smoothie už tato představa nemusí být tak jasná.

Požadavek na obsah ovocné složky není to jediné, co od sebe tyto nápoje odlišuje. Dalším významným aspektem, na který by spotřebitel měl brát ohled, jsou látky do těchto nápojů přidávané. 

Ovocná šťáva musí obsahovat 100 % ovocné složky a přidávat do ní další látky (s výjimkou kyseliny askorbové a citrónové) povoleno není. Pokud se jedná o výrobek z koncentrátu, vyrábí se přidáním vody k nápojovému koncentrátu. Tento druh nápoje zná spotřebitel nejčastěji pod pojmem džus. Nektar je získáván také přídavkem vody k ovocné šťávě, dále ale může obsahovat přídavek sladidel, přírodních sladidel nebo medu. Ovocné nápoje k tomu mohou obsahovat i aromata, barviva a konzervanty. Některé ovoce totiž po vylisování poskytne spíše než šťávu ovocné pyré, které je třeba naředit vodou a dosladit. Minimální podíl ovoce je předepsán tak, aby výsledný produkt měl žádanou konzistenci (byl tekutý). U hruškového nektaru je to 50 %, ale například z višní a černého rybízu je to 35 a 25 %, protože u těchto je třeba šťávu dochutit i kvůli vysoké kyselosti.

Vedle těchto nápojů jsou v obchodech k dostání ještě podobné, nikoli však stejné produkty – smoothie. Ty se zatím nedočkaly oficiální definice, a není tudíž legislativně vymezeno, jaké požadavky mají splňovat.  Obecně lze ale říci, že se jedná o nápoje z rozmixovaného ovoce s džusem a vzhledem k absenci stanovených omezení se do nich dá přidat ovocná dřeň, mléko, jogurt, med, semena aj. Se smoothie se pojí ještě jeden pojem – thickies. Jedná se o smoothie z ovoce a ovocné šťávy, kde jsou hlavní surovinou mléčné výrobky, nejčastěji jogurt. Od smoothie jsou ovšem hodně vzdálené, co se týká ovoce, to totiž obsahovat mohou, ale také nemusí.

V důsledku jiného zpracování ovoce na výrobu džusu a smoothie se tyto výrobky liší množstvím energie, kterou poskytují, obsahem živin i vlákniny. Smoothie obsahují více energie, sacharidů, cukrů i vlákniny.  Pro výrobu nápojů je z ovoce lisováním získávána šťáva, zatímco pro výrobu smoothie se ovoce zpracovává celé, neodstraňují se žádné jeho části, a tvoří tak komplexnější nápoj než ovocná šťáva.

 

Plný článek je k dispozici: Zpravodaj 6/2024 Společnost pro výživu

Nejnovější články

Kysané zelí na Valentýna asi dávat nebudete:)

Na sv. Valentýna obdarováváme osoby, které máme rádi, a proto bychom měli už…

Hroznové víno ze zemí mimo EU je častěji kontaminováno pesticidy

Hroznové víno patří mezi nejoblíbenější druhy ovoce. Spotřeba na osobu v…

Pod lupou bude hummus, miso i mák

Miso, hummus či okara. Luštěninové výrobky, se kterými se lidé v Česku…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?