Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

Pangase na talíř nebo rovnou do koše?

Publikováno: 28.09.2023     Autor: Slunew

Spotřeba ryb není v České republice příliš valná. Jakýkoli krok, který povede k navýšení konzumace rybího masa, je vítaný, ale mělo by jít o ryby kvalitní.


Pangas patří u nás k nejprodávanějším rybám. Spotřebitelé ho znají pod několika názvy, které jsou v České republice povoleny: pangas dolnooký (pangasius hypophthalmus), pangas  siamský, sumec žraločí, sumeček žraločí a také  štítohlavec žraločí. Ať už má ale na etiketě tato ryba jakoukoli nálepku, pro všechny platí, že nepatří mezi ryby doporučované ke konzumaci.

Ryby by v našem jídelníčku měly být kvůli omega 3 mastným kyselinám, ty ale v pangasu budeme hledat marně. Není to totiž mořská, ale sladkovodní ryba s poměrně malým množstvím tuku, proto nepáchne rybinou a to je právě důvod, proč je na rozdíl od jiných ryb tak oblíbený.

Kromě jiného jejím největším producentem je Vietnam, pochází odtud až 90 % veškeré produkce. Zde se chová v akvakulturních farmách na řece Mekong. V posledních letech je bohužel tato řeka, která protéká ČLR, Laosem, Kambodžou, Vietnamem, a rovněž tvoří hranici Laosu s Myanmarem a Thajskem, označována za odpadní stoku Asie.

Nicméně veškeré produkty, které putují do zemí Evropské unie, musí být bezpodmínečně opatřeny veterinárním osvědčením, které deklaruje, že jsou v souladu s legislativou EU. Navíc produkty ze třetích zemí musí splňovat ještě jednu podmínku, výhradní vstup přes stanoviště hraničí kontroly, kde jsou podrobeny kontrole, včetně kontroly průvodních dokladů.

U nás se věnuje kontrole ryb také Státní veterinární správa, která v minulých letech už nařídila stáhnout z prodeje několik šarží mraženého pangase, protože obsahovaly látku, kterou evropské předpisy zakazují. Záznamy v evropské databázi systému rychlého varování pro potraviny a krmiva (RASFF). Ukazují, že situace se zlepšuje a počet problematických případů klesá.

Jinak pangas je ryba, která velmi často bývá ošetřena nástřikem vody a fosforečnou glazurou, ale to je věc, kterou najdete na obale. Proto je nezapomínejte číst, přeci nechcete platit za vodu, vy přece chcete rybu ?.

Nejnovější články

Jak jsme na tom s jódem?

V březnu se uskutečnil den JODu a při této příležitosti uspořádal SZU…

Nutrivigilance – zpráva za rok 2023

NUTRIVIGILANCE - zdravotní bdělost nad potravinami- souhrnná zpráva za rok 2023.

Test quinoy 2024

Ačkoliv je quinoa jedna z nejstarších plodin světa, Evropa ji objevila teprve…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?