Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

Poslední nákupy bez stresu

Publikováno: 22.12.2025     Autor: FÉR potravina

Ani nákup těsně před Štědrým dnem nemusí být noční můra. Klíčem je připravit se, vědět, kde nakupovat, a jak kontrolovat kvalitu. S naší aplikací a těmito tipy můžete prožít klidné Vánoce a mít jistotu, že vaše sváteční stůl bude plný čerstvých a zodpovědných potravin. Šťastné nákupy!


Každý rok je to těsně před Vánoci vždy stejné. Obchody praskají ve švech, lidé se honí za "posledními kusy". Výsledkem je stres, nekvalitní a předražené potraviny a často i plýtvání. V FÉR Potravině zastáváme názor, že i nákup na poslední chvíli by měl být klidný, rozumný a zaměřený na kvalitu a lokálnost.

Strategie a místa, kde nakupovat:

Nejlepší strategií je zaměřit se na speciální a lokální prodejce, kde je menší dav a větší záruka čerstvosti.

1. Farmy a Prodej ze dvora – Klidná oáza

  • Výhody: Čerstvost, podpora místního zemědělce. Mnoho farem prodává na Štědrý den nebo den před ním zeleninu, brambory nebo mléčné výrobky.

  • Jak najít: Hledejte informace na webech lokálních farmářských trhů nebo v regionálních skupinách na sociálních sítích. 

2. Speciální prodejny (Řeznictví, Pekařství, Zelenina)

  • Předobjednávka: Maso (na řízky, pečení) a pečivo si předobjednejte. Vyhnete se tak frontám a máte garanci množství.

  • Čerstvost u specialistů: U lokálního zelináře je daleko větší šance, že kořenová zelenina bude čerstvější než ve velkém řetězci.

3. Velké řetězce – Jak se v nich neztratit

  • Pokud musíte do velkého obchodu, jděte brzy ráno! Zboží je čerstvě naskladněno.

  • Filtrujte: Ignorujte vánoční sladkosti a zaměřte se na lokální regály a produkty označené jako CZ Původ. Vytáhněte aplikaci FÉR Potravina a kontrolujte složení těch nejdůležitějších surovin nebo kupujte jednodruhové - ty jsou vždy "čisté" a netřeba složité luštění etiket.

 

Co sledovat u  vánočních surovin

V návalu stresu snadno koupíme nekvalitní nebo staré zboží. Naučte se rozpoznat, co je opravdu čerstvé!

1. Kořenová zelenina (Základ salátu a vývaru)

  • Čerstvost: Mrkev, petržel a celer musí být tvrdé a pevné (ne gumové a scvrklé). Zkuste nehet rýpnout do mrkve – pokud je vodnatá a křupavá, je čerstvá.

  • S natí: Pokud možno kupujte zeleninu s natí – je to nejlepší indikátor čerstvosti.

2. Ryby (Kapr a Mořské ryby)

  • Oči: Ryba musí mít jasné, vypouklé, průhledné oči. Kalné nebo zapadlé oči signalizují stáří.

  • Žábry: Měly by být jasně červené, ne hnědé nebo šedé.

  • Maso: Kůže by měla být lesklá. Při dotyku by se maso mělo hned vrátit do původního tvaru (pevnost). Vždy se ptejte na původ a chtějte lovené ne farmované.

3. Vejce (Pro cukroví a obalování)

  • Datum spotřeby: Zkontrolujte, jaké je datum spotřeby.

  • Kód: První číslo kódu (0=bio, 1=volný chov, 2=halový, 3=klecový). 

  • Lokální: Snažte se hledat lokální výrobce v naší databázi, kde je často kvalita i přes vyšší cenu zaručena.

4. Máslo a Mléčné výrobky

  • Tuk: Máslo by mělo mít 80 % tuku.

  • Původ: Hledejte české dodavatele (CZ Původ) – často je kvalita i % tuku lepší než u dovozových produktů.

5. Bylinky a Saláty

  • Kupujte jen takové množství, jaké spotřebujete. Čerstvé bylinky ve svazku uchovávejte ve sklenici s trochou vody v lednici.

 

Rychlá pomoc od FÉR Potraviny

  • Pokud přeci jenom nekupujete jednodruhové výrobky (např. majonéza), rychle naskenujte čárový kód  do naší aplikace a ihned uvidíte, zda výrobek neobsahuje zbytečná Éčka nebo příliš mnoho cukru. Ušetříte čas a nervy.

Nejnovější články

dTest: Každá druhá vinná klobása v testu neuspěla

Vzhledem k oblíbenosti vinných klobás na vánočních stolech Čechů, přebíráme a…

Poslední nákupy bez stresu

Ani nákup těsně před Štědrým dnem nemusí být noční můra. Klíčem je připravit se…

ZERO WASTE dárky ze spíže

Stop zbytečnostem! Neplýtvejte a obdarujte své blízké dárkem s příběhem. Jedlé…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?