Publikováno: 22.12.2025 Autor: FÉR potravina
Ani nákup těsně před Štědrým dnem nemusí být noční můra. Klíčem je připravit se, vědět, kde nakupovat, a jak kontrolovat kvalitu. S naší aplikací a těmito tipy můžete prožít klidné Vánoce a mít jistotu, že vaše sváteční stůl bude plný čerstvých a zodpovědných potravin. Šťastné nákupy!
Každý rok je to těsně před Vánoci vždy stejné. Obchody praskají ve švech, lidé se honí za "posledními kusy". Výsledkem je stres, nekvalitní a předražené potraviny a často i plýtvání. V FÉR Potravině zastáváme názor, že i nákup na poslední chvíli by měl být klidný, rozumný a zaměřený na kvalitu a lokálnost.
Strategie a místa, kde nakupovat:
Nejlepší strategií je zaměřit se na speciální a lokální prodejce, kde je menší dav a větší záruka čerstvosti.
1. Farmy a Prodej ze dvora – Klidná oáza
Výhody: Čerstvost, podpora místního zemědělce. Mnoho farem prodává na Štědrý den nebo den před ním zeleninu, brambory nebo mléčné výrobky.
Jak najít: Hledejte informace na webech lokálních farmářských trhů nebo v regionálních skupinách na sociálních sítích.
2. Speciální prodejny (Řeznictví, Pekařství, Zelenina)
Předobjednávka: Maso (na řízky, pečení) a pečivo si předobjednejte. Vyhnete se tak frontám a máte garanci množství.
Čerstvost u specialistů: U lokálního zelináře je daleko větší šance, že kořenová zelenina bude čerstvější než ve velkém řetězci.
3. Velké řetězce – Jak se v nich neztratit
Pokud musíte do velkého obchodu, jděte brzy ráno! Zboží je čerstvě naskladněno.
Filtrujte: Ignorujte vánoční sladkosti a zaměřte se na lokální regály a produkty označené jako CZ Původ. Vytáhněte aplikaci FÉR Potravina a kontrolujte složení těch nejdůležitějších surovin nebo kupujte jednodruhové - ty jsou vždy "čisté" a netřeba složité luštění etiket.
Co sledovat u vánočních surovin
V návalu stresu snadno koupíme nekvalitní nebo staré zboží. Naučte se rozpoznat, co je opravdu čerstvé!
1. Kořenová zelenina (Základ salátu a vývaru)
Čerstvost: Mrkev, petržel a celer musí být tvrdé a pevné (ne gumové a scvrklé). Zkuste nehet rýpnout do mrkve – pokud je vodnatá a křupavá, je čerstvá.
S natí: Pokud možno kupujte zeleninu s natí – je to nejlepší indikátor čerstvosti.
Oči: Ryba musí mít jasné, vypouklé, průhledné oči. Kalné nebo zapadlé oči signalizují stáří.
Žábry: Měly by být jasně červené, ne hnědé nebo šedé.
Maso: Kůže by měla být lesklá. Při dotyku by se maso mělo hned vrátit do původního tvaru (pevnost). Vždy se ptejte na původ a chtějte lovené ne farmované.
3. Vejce (Pro cukroví a obalování)
Datum spotřeby: Zkontrolujte, jaké je datum spotřeby.
Kód: První číslo kódu (0=bio, 1=volný chov, 2=halový, 3=klecový).
Lokální: Snažte se hledat lokální výrobce v naší databázi, kde je často kvalita i přes vyšší cenu zaručena.
4. Máslo a Mléčné výrobky
Tuk: Máslo by mělo mít 80 % tuku.
Původ: Hledejte české dodavatele (CZ Původ) – často je kvalita i % tuku lepší než u dovozových produktů.
5. Bylinky a Saláty
Kupujte jen takové množství, jaké spotřebujete. Čerstvé bylinky ve svazku uchovávejte ve sklenici s trochou vody v lednici.
Rychlá pomoc od FÉR Potraviny
Pokud přeci jenom nekupujete jednodruhové výrobky (např. majonéza), rychle naskenujte čárový kód do naší aplikace a ihned uvidíte, zda výrobek neobsahuje zbytečná Éčka nebo příliš mnoho cukru. Ušetříte čas a nervy.