Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

Pozor na vanilkové a skořicové cukry

Publikováno: 05.12.2020     Autor: FÉR potravina

Není cukr jako cukr: Na co si dát pozor při výběru?


Vánoce jsou skoro za dveřmi a s nimi přichází také čas pečení cukroví. A co by to bylo za cukroví bez vanilky a skořice, že? Tak si při nákupu dejte pozor, po jakém vanilkovém či skořicovém cukru sáhnete.

V obchodech je spousta druhů různých vanilkových a skořicových cukrů. Mnoho lidí volí nejlevnější variantu, anebo se řídí hezkým obalem, čtete však také etikety?

Vanilin není vanilka

Na první pohled to nepoznáte, pokud si však pořádně přečtete název poznáte, že na některých obalech se píše o vanilce a jinde zase o vanilinu. Vanilkový cukr obsahuje pravou vanilku a její množství je uvedeno ve složení na obalu. Vanilinový cukr však vanilku neobsahuje, a to ani v malém množství, jedná se v podstatě o cukr, který má aroma vanilky.

Kromě pořádného přečtení názvů se můžete podívat také na cenu. Zatímco vanilkový cukr stojí od 8 Kč více, tak vanilinový cukr stojí 1,5 Kč – 5 Kč.

Kolik skořice je ve skořicovém cukru?

Obaly se vyplatí číst i v případě nákupu skořicového cukru. Zatímco ty nejlevnější skořicové cukry obsahují 10–11 % skořice a zbytek je opravdu jen cukr, ty dražší mohou mít skořice o něco více. Většinou se však nejedná o větší množství než 20 %.

Vyrobte si vanilkový a skořicový cukr doma

Právě kvůli výše uvedeným faktům je nejlepší volbou použít jenom čistou mletou skořici, případně vanilkový lusk. Chcete si však vyrobit svůj cukr s vůní skořice či vanilky? Je to snadné, stačí vám cukr krystal, mletá skořice či vanilkový lusk. Obě ingredience smícháte a máte hotovo. Navíc to budete vy, kdo přímo ovlivní, kolik procent cukru a kolik procent skořice či vanilky ve vašem produktu bude.

 

Zdroj: Seznam zprávy

Nejnovější články

Jak jsme na tom s jódem?

V březnu se uskutečnil den JODu a při této příležitosti uspořádal SZU…

Nutrivigilance – zpráva za rok 2023

NUTRIVIGILANCE - zdravotní bdělost nad potravinami- souhrnná zpráva za rok 2023.

Test quinoy 2024

Ačkoliv je quinoa jedna z nejstarších plodin světa, Evropa ji objevila teprve…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?