Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

Prevence vzniku potravinového odpadu

Publikováno: 28.01.2021     Autor: FÉR potravina

Plýtvání potravinami je velký problém. Můžeme začít každý u sebe, ale určitě by se měly zapojit i firmy.


Plýtvání potravinami je v dnešní době opravdu velké téma. Populace rozvojových zemí často trpí hladem a podvýživou, na druhé straně vyspělejší země řeší problémy s nadprodukcí potravin a obezitou obyvatelstva. Jaká opatření je nutné udělat?

Globální problémy

· 800 mil. obyvatel v rozvojových zemích trpí podvýživou.

· V roce 2025 se zvýší počet obyvatel na cca 8mld. a v roce 2050 na 9,6mld.

· Odhaduje se, že současná úroveň potravinářského odpadu se globálně pohybuje mezi 30 až 50 % všech potravin vypěstovaných po celém světe.

Proto jedním z nejefektivnějších řešení problému, jak uživit veškeré lidstvo na světe bude využití potravinových přebytků, včetně prevence vzniku potravinového odpadu.

Ztráty potravin v EU

I pro Evropu je plýtvání potravinami značný problém. Odhadem to činí asi 100 milionů tun potravin ročně. Potraviny se ztrácejí nebo se jimi plýtvá během celého potravinového řetězce (v zemědělství, při zpracování a výrobě, v obchodech, v restauracích a také v domácnostech).

· 90 mil. tun potravinového odpadu ročně na úrovni EU představuje 179 kg na osobu s výjimkou ztrát v zemědělství.

· Podíl potravinového odpadu v českém potravinářském a nápojovém průmyslu tvoří zhruba 3 % z celkové produkce potravin.

 

Cíl udržitelného rozvoje pro rok 2030

V září 2015 přijalo Valné shromáždění organizace spojených národů cíle udržitelného rozvoje pro rok 2030, včetně cíle o polovinu snížit množství potravinového odpadu na obyvatele. EU a její členské státy jsou odhodlány tento cíl splnit.

Ke klíčovým opatřením patří:

· Financování ve výši více než 650 milionů EUR v rámci programu Horizont 2020 a 5,5 miliardy EUR ze strukturálních fondů

· Opatření pro omezení potravinového odpadu, prostřednictvím společné metodiky měření, lepšího označování dat a nástrojů pro dosažení globálního cíle udržitelného rozvoje.

· Vytváření norem kvality druhotných surovin za účelem zvýšení důvěry hospodářských subjektů v jednotný trh.

 

Podrobně o jednotlivých opatřeních, která se komise chystá udělat a také více informací o programu předcházení vzniku odpadů pro ČR se můžete dočíst zde: http://www.szu.cz/uploads/documents/szu/Tema_poraviny/Prevence_vzniku_potravinoveho_odpadu.pdf

Zdroj: http://www.szu.cz/uploads/documents/szu/Tema_poraviny/Prevence_vzniku_potravinoveho_odpadu.pdf



Diskuse k článku

Zatím nebyl přidán žádný komentář

Přidat komentář

Nejnovější články

Oxid titaničitý (E171) už není bezpečné Éčko

Na základě žádosti Evropské komise z března 2020 Evropský úřad pro bezpečnost…

Změna v potravinovém právu?

2. 5. 2021 začíná platit novela zákona o potravinách a tabákových výrobcích.…

Výzva k zavedení Nutri-Score v Evropě

Evropští vědci podepsali „Výzvu k zavedení Nutri-Score v Evropě“. Tedy dle nich…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?