Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

Proteinový prášek je dobrý pomocník, ale nenahradí pestrou stravu

Publikováno: 30.05.2024     Autor: dTest - převzato (krácená úprava)

Proteinový prášek - nezbytnost ve sportovní výživě, hit v redukčních jídelníčkách, když nedokážeme (nechceme) ujíst bílkovinu z běžné stravy.


Proteiny v prášku nejsou nezbytné, protože lze stejných výsledků dosáhnout vhodnou stravou, a to i při sportu. Mohou však být praktickou součástí vyváženého jídelníčku a pomoct v situacích, kdy je příjem bílkovin komplikovanější.

Proteinové prášky vyrobené ze syrovátky, kaseinu a vaječného bílku patří k nejprodávanějším, protože biologická hodnota bílkovin živočišného původu je vynikající. Jsou bohaté na  esenciální aminokyseliny, zejména na leucin, který hraje klíčovou roli při syntéze svalových bílkovin. Vyrovná se jim sójový proteinový prášek. Hrachové, rýžové nebo konopné proteiny mají chudší aminokyselinový profil, proto je nutné je kombinovat.

Každý proteinový prášek je třeba konzumovat v souladu s návodem k použití. Osoby s intolerancí laktózy a mléčných výrobků mohou mít problémy s trávením syrovátky a kaseinu. Proteinové prášky jsou terciárně zpracované produkty s mnoha přísadami a aditivy. Obecně by se měly konzumovat s mírou a je nutné dodržovat optimální pitný režim. Lze je snadno nahradit běžnými potravinami. Sportovci by je měli konzumovat po fyzické námaze a kombinovat je s komplexními sacharidy, ale je rovněž důležité rozložit příjem bílkovin po dobu celého dne. Nejlepší je poradit se s odborníkem na výživu.

Proteinový prášek lze použít mnoha různými způsoby. Obecně pro příjem 25 g bílkovin stačí jedna dávka proteinového prášku s vodou. Přidáním mléka se zvyšuje množství bílkovin. V podobě smoothie s ovocem nebo zeleninou jde o dobrou regenerační svačinu bohatou na antioxidanty. Doplnění ořechů a semínek zajistí esenciální mastné kyseliny. Prášek můžete přidat nejen do sladkých pokrmů, jako jsou palačinky, muffiny, sušenky nebo pudink, ale také do polévek nebo omáček. Hodí se to u starších osob, které mají zvýšenou potřebu proteinů a často sníženou chuť k jídlu.

 

Celý text k dispozici v aktuslitách dTestu.

Nejnovější články

Speciální daň na slazené nápoje?

Už jste slyšeli o dani na cukr, sůl či tuk? myslíte si, že by to mohl být…

Jaká je nejzdravější strava?

Není univerzální zdravá dieta! Ano jsou univerzální živiny, ale jejich…

BIO potravina roku 2024

PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců vyhlašuje soutěž Nejlepší biopotravina roku…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?