Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

Puding – poznejte, který je kvalitní nebo si udělejte domácí

Publikováno: 30.07.2018     Autor: FÉR potravina

Není puding jako puding. Z kolika ingrediencí by měl dobrý puding být? Proč je nejlepší připravit si vlastní a jak na to?


Kvalitní a zároveň chutný puding nemusí mít ve svém složení desítky položek. Je pravda, že je rozdíl, zda si koupíte hotový puding (těm se dnes věnovat nebudeme) nebo pudingový prášek a uvaříte si ho pak doma.

Ty nejlepší pudingové prášky si vystačí se složením, které nepřesahuje 5 ingrediencí. Některé si dokonce vystačí se dvěma ingrediencemi – kukuřičným škrobem a odtučněným kakaovým práškem či vanilkou (dle příchuti).

Neplatí však, že čím méně ingrediencí, tím lépe. Výrobci do pudingu přidávají například více druhů škrobu či více složek příchutě (vanilku i vanilkový extrakt), což vůbec není na škodu. Důležité však je, že dobrý a kvalitní pudingový prášek se obejde bez jakýchkoli éček, zejména těch, které puding dobarvují – jako třeba košenila (E120).

Naše hodnocení pudingových prášků si prohlédněte tady.

Pokud dostanete chuť na puding, nejlepší je udělat si domácí. Proč? Jistě bude chutnější než ten z prášku, ale především budete nejlépe vědět, jaké složky obsahuje.

Stačí vám 600 ml 30% smetany či mléka, 4 žloutky, 1 lžíce škrobu, 3 lžíce cukru a vanilkový lusk. 500 ml smetany či mléka nalijeme do hrnce, promícháme s cukrem a přidáme semínka vanilkového lusku. Odstavíme a zbytek smetany či mléka vyšleháme se žloutky a škrobem. Kastrůlek vrátíme na sporák a postupně do něj zamícháme směs smetany, žloutků a škrobu. Pokud chcete puding s příchutí čokolády, stačí navíc k vanilce (anebo místo ní) přidat holandské kakao a 100 g nasekané čokolády. Čokolády na vaření jsme pro vás testovali, podívejte se, jaké se umístily nejlépe.

Nejnovější články

Test tavených sýrů 2024

V roce 2023 uplynulo sto let od chvíle, kdy se u nás, přesněji řečeno ve…

Bezlepkové potraviny

Pro někoho je bezlepková strava jedinou možností, jak předcházet zdravotním…

Jsou takřka nezničitelné a škodí zdraví

Jde o syntetické látky známé jako perfluorované a polyfluorované alkylové…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?