Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

E120 - Kyselina karmínová, karmíny

Skóre škodlivosti: 5

Zařazeno do skupiny:
Barviva (E100 - E182)

Živočišný původ
Nevhodné pro děti
Alergen

Zdroje informací

Eat safe, Bill Statham [ kniha ]

CHEMICAL LISTED EFFECTIVE September 28, 2007 AS KNOWN TO THE STATE OF CALIFORNIA TO CAUSE CANCER [ web ]

CHEMICAL MEETING THE CRITERIA FOR LISTING AS CAUSING CANCER VIA THE AUTHORITATIVE BODIES MECHANISM: ANTHRAQUINONE [ web ]

Toxicology and Carcinogenesis Studies of Anthraquinone (CAS No. 84-65-1) in F344/N Rats and B6C3F1 Mice [ web ]

Zusatzstoffe-online (lexikon přísad) [ web ]

databáze EFSA [ web ]

Nařízení Komise (EU) 2018/1472 ze dne 28. září 2018, kterým se mění příloha II nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1333/2008 a příloha nařízení Komise (EU) č. 231/2012, pokud jde o košenilu, kyselinu karmínovou, karmíny (E 120). [ web ]

Charakteristika

Pod označení E120 nově od podzimu 2018 nenalezneme KOŠENILA, ale jen pojmy karmín a kyselina karmínová. Košenila je přírodní červené barvivo, kapalina rozpustná ve vodě, ve většině jídel je její barva stále červená, při reakci se zásadou však zmodrá. Je relativně drahá a velmi často je nahrazována jinými červenými barvivy.

Použití

Využívá se jako barvivo do cukrovinek, mléčných výrobků, džemů, instantních polévek, různých nápojů, žvýkaček, kompotovaných třešní, oplatek, dortových směsí a do mnoha dalších potravin. Dále ve farmaceutickém průmyslu zvláště ve výrobě potahovaných tabletek, v kosmetice jako přísada rtěnek, očních stínů, šamponů, rtěnek, umělých barev. Také v textilním průmyslu, v krmivech pro zvířata či ve fotografiích. 

Výroba

Kyselina karmínová se získává z vodných, vodně alkoholických nebo alkoholických extraktů košenily, sestávajících ze sušených těl samiček hmyzu Dactylopius coccus Costa. Karmíny jsou hliníkové laky kyseliny karmínové, ve kterých se předpokládá přítomnost hliníku a kyseliny karmínové v molárním poměru 1:2. kyselinu karmínovou je potřeba velmi často konzervovat benzoanem sodným (E211).

Nežádoucí účinky

Košenila je derivát antrachinonu. Všechny antrachinony mohou způsobovat rakovinu. Nicméně antrachinonová barviva nejsou chemická forma zcela shodná s E120. U některých citlivých jedinců může způsobit alergické reakce a často je košenila označována i za příčinu dětské hyperaktivity.  Může způsobit anafylaxi, astma, kopřivku, sennou rýmu.

Doplňující informace

ADI 5 mg/kg. V EU (ČR) je povoleno použití této látky jen pro vybrané kategorie potravin v omezeném množství.


Potraviny obsahující toto éčko

Nejnovější články

Perníčky od podporovatele

Podívejte se na recept na perníčky od jednoho z našich podporovatelů.

Sousedova zahrada

Ovoce ze zahrádky nebo vejce domácích slepic získávají pro zaneprázdněné…

Můžeme 17.11. na nákup?

17.11. sice máme státní svátek a slavíme den boje za svobodu a demokracii, ale…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?