Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

Řecký jogurt již nebude definován

Publikováno: 11.03.2019     Autor: FÉR potravina

Řecký jogurt se vyrábí jiným způsobem než naše tradiční a měl by mít vyšší obsah bílkovin. To se v roce 2017 ustanovilo vyhláškou, dnes se ruší...


Že ŘECKÝ jogurt nemůže být cokoli, se zákonodárci usnesli v roce 2017 a od 1.6.2017 se zavedla nová pravidla. Bohužel podle Evropského práva slovo „řecký“ evokuje místo původu a tedy je potřeba vyhlášku upravit …nikoliv tedy kvůli obsahu, ale kvůli názvu!

V současnosti se však už připravila novelizace vyhlášky č. 397/2016 Sb., o požadavcích na mléko a mléčné výrobky, mražené krémy a jedlé tuky a oleje, a to tak, že ustanovení, která obsahují vymezení výrobků „řecký jogurt“ a „jogurt řeckého typu“, ruší. V příloze č. 4 se tabulka, která obsahuje členění mléka a mléčných výrobků na druhy, skupiny a podskupiny, nahrazuje novým zněním, ze kterého jsou ZCELA odstraněny výrazy „řecký jogurt“ a „jogurt řeckého typu“.

Zdůvodnění:

Ministerstvo zemědělství bylo neformálně informováno, že se připravuje ze strany Evropské komise zahájení řízení pro porušení povinnosti v případu „řecký jogurt“ formou formálního upozornění v této věci. Z tohoto důvodu bylo přistoupeno k novelizaci tohoto předpisu.

Touto změnou vyhlášky dochází k adaptaci právní úpravy na nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 1169/2011 o poskytování informací o potravinách spotřebitelům, a to v návaznosti na stanovisko Evropské komise, která se domnívá, že uvedení obchodního označení „řecký jogurt“ znamená uvedení původu výrobku, přičemž tento nebude vyráběn v Řecku, ale v České republice, a že může u spotřebitelů dojít ke klamání.

 

Historie procesu

Vláda 7. 2. 2019 – V připomínkovém řízení

28. 2. 2019 – Ukončení sběru připomínek

Zdroj: https://www.zakonyprolidi.cz/monitor/6383558.htm

Nejnovější články

Bezlepkové potraviny

Pro někoho je bezlepková strava jedinou možností, jak předcházet zdravotním…

Demenci a Alzheimerově chorobě lze předcházet i správnou výživou

Alzheimerova choroba a různé formy demence narušují část mozku a kognitivní…

UZP - vašemu zdraví neprospějí

„Ultrazpracované potraviny“ lidem chutnají – mimo jiné proto, že jsou navržené…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?