Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

Řešení plýtvání potravinami

Publikováno: 15.08.2023     Autor: převzato od Food Drink Europe

Ztráta potravin a plýtvání potravinami je celosvětovou krizí, kdy se jedna třetina všech potravin vyprodukovaných na celém světě ztrácí nebo se vyplýtvá. Boj proti plýtvání potravinami je příležitostí k řešení nedostatku potravin, ochraně přírodních zdrojů a zmírnění změny klimatu – a vyžaduje holistický přístup.


O plýtvání potravin jsme toho u nás už psali poměrně hodně. Jsme rádi, že se zapojují nejen jednotlivci, obchodí řetězce, ale i přímo výrobci.

Vis níže přebraná tisková zpráva Food Drink Europe:

Jako jeden z největších světových výrobců potravin chceme chránit a uchovávat potraviny – pro každého v celém našem hodnotovém řetězci – počínaje našimi vlastními provozy.

Vítězné myšlení začíná v našich továrnách

Změna kultury a myšlení vedená vedením byla klíčem k úspěšnému snížení plýtvání potravinami v několika našich továrnách. To v kombinaci s jasným stanovením cílů, školením týmů a také digitalizací výsledků umožňujících sledování plýtvání v reálném čase často vede nejen k menšímu plýtvání potravinami, ale v mnoha případech také k vyšší efektivitě.

Naši zaměstnanci ve francouzské továrně v Chevigny používají sledovací platformu, aby zviditelnili operátory na největších odpadních plochách, z nichž lze identifikovat stratifikaci ztrát a protiopatření. Továrna zároveň zajišťuje, aby se zaměstnanci zavázali ke snižování plýtvání a zároveň kultivovali kulturu a hodnoty „zero Foods waste“. Zaměstnanci jsou poučeni o environmentálních i finančních dopadech plýtvání potravinami, a proto jsou motivováni k optimalizaci svého každodenního provozu. Výsledkem je, že továrna zlepšila odpad o 15 % v roce 2022.

Tým v továrně v Heilbronnu, kde vyrábíme mnoho našich produktů Knorr, úspěšně vyvinul prototyp stroje pro zpětné získávání obsahu vyřazených produktů, což výrazně snižuje plýtvání potravinami. Bezprecedentním a kreativním způsobem vznikl prototyp – vlastně tak úspěšně, že jej nyní vyrábí profesionální výrobce strojů a brzy půjde do výroby v Heilbronnu.

Partnerství pro svět bez plýtvání jídlem

Přesné údaje jsou zásadní pro náš program snižování plýtvání potravinami. Dodržujeme přístup Target-Measure-Act z Champions 12.3, abychom zajistili, že měříme a řídíme plýtvání potravinami smysluplným způsobem. Globální  standard pro ztráty a plýtvání potravinami  řídí naši metodologii pro účtování a vykazování toho, kolik potravin se v našich výrobních operacích ztrácí nebo plýtvá.

Ale pokud jde o plýtvání potravinami, vnímáme partnerství jako nové vedení a přijímáme spolupráci s ostatními pro změnu – včetně dodavatelů, maloobchodníků, našich kolegů a vlád. Vyzýváme vlády i společnosti, aby uplatňovaly přístup Target-Measure-Act k dramatickému urychlení úsilí o snížení plýtvání potravinami na polovinu:

  • Přijetí explicitních cílů v oblasti ztráty potravin a snížení odpadu.
  • Rozvoj harmonizovaného přístupu EU k měření a vykazování.
  • Provádění strategií pro řešení plýtvání potravinami od farmy až po vidličku, včetně pokynů EU a školicích nástrojů k zajištění sdílení osvědčených postupů a zajištění finančních prostředků na výzkum a inovace na podporu a propagaci cirkulace, jakož i v kampaních zaměřených na změnu chování spotřebitelů s cílem řešit plýtvání potravinami v domácnostech.         

Zdroj: fooddrineurope  

Nejnovější články

Zmrzlináři chtějí šetřit a oteplovat zmrzliny.

Začíná se nám blížit léto. Slibují nám opravdu vysoké teploty, tak v rámci…

Jak jsme na tom s jódem?

V březnu se uskutečnil den JODu a při této příležitosti uspořádal SZU…

Nutrivigilance – zpráva za rok 2023

NUTRIVIGILANCE - zdravotní bdělost nad potravinami- souhrnná zpráva za rok 2023.
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?