Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

Rostliny z měsíce?

Publikováno: 29.08.2022     Autor: Slunew

I to možná jednou bude realita. Ale ne pro využití běžného člověka, ale pro astronauty. Vědci v projektu NASA poprvé vypěstovali rostliny v měsíční půdě.


Administrátor NASA Bill Nelson uvádí, že výzkum možností pěstování rostlin mimo Zemi je pro dlouhodobé cíle NASA zcela zásadní. Blíží se totiž doba, kdy se budou muset k vývoji potravy pro astronauty v hlubokém vesmíru využívat zdroje nalezené na Měsíci a Marsu. NASA totiž pracuje na zemědělských inovacích, které by mohly pomoci rostlinám překonávat stresové podmínky, kterým jsou na Zemi vystaveny zejména v oblastech čelícím nedostatku potravin.

Vědcům z Floridské univerzity se podařilo vypěstovat rostliny v měsíční půdě odebrané během misí Apollo 11, 12 a 17. Jejich práce je tak prvním krokem k pěstování rostlin pro získávání potravy a kyslíku na Měsíci. Součástí jejich studie bylo také pozorovat, jak rostliny reagují na měsíční půdu (neboli měsíční regolit), která se od půdy na Zemi značně liší.

Pro provedení experimentu však měli k dispozici pouhých 12 g (několik čajových lžiček) měsíční půdy. K pěstování své malé měsíční zahrádky proto využili jamky velikosti náprstku v plastových destičkách, které se jinak běžně využívají pro kultivaci buněk. V každé jamce byl přibližně gram půdy, který byl  a osázen několika semeny modelového organismu, huseníčku rolního (Arabidopsis thaliana).

Klíčení bylo u všech semen pozorováno již po dvou dnech. Zhruba do šestého dne vypadaly všechny rostliny podobně. Poté rostly některé rostliny oproti svým protějškům v zemské půdě pomaleji nebo měly menší velikost. Po 20 dnech (těsně před kvetením) vědecký tým rostliny sklidil, rozemlel a studoval jejich RNA.
 

Zdroj článku: BIOTRIN

Zdroje:

Nejnovější články

Test tavených sýrů 2024

V roce 2023 uplynulo sto let od chvíle, kdy se u nás, přesněji řečeno ve…

Bezlepkové potraviny

Pro někoho je bezlepková strava jedinou možností, jak předcházet zdravotním…

Jsou takřka nezničitelné a škodí zdraví

Jde o syntetické látky známé jako perfluorované a polyfluorované alkylové…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?