Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

Salicyláty a naše zdraví!

Publikováno: 15.02.2021     Autor: FÉR potravina

Při slov salicyláty si většina představí aspirin, ale přitom to jsou látky zcela běžně se vyskytující v řadě rostlinných potravin.


Salicyláty jsou přírodní látky, nacházející se v celé řadě potravin rostlinného původu, které jsou součástí naší výživy. Salicyláty mají různé účinky na naše zdraví, ať už jsou součástí potravin nebo léčivých přípravků.

Hlavním představitelem salicylátů je kyselina salicylová. Člověk přijímá salicyláty ve své výživě od nepaměti. První použití se datuje již od středověku, kdy z částí rostlin (např. vrbová kůra) s jejich přirozeně vysokým obsahem byly připravovány léčivé přípravky proti horečce, proti bolesti a proti dalším projevům zánětu.

Mezi nejužívanější salicyláty se v dnešní době řadí kyselina acetylsalicylová, která je hlavní účinnou látkou léku aspirinu, a to i přesto, že aspirin v oblasti protizánětlivé léčby zažívá již nějakou dobu svůj ústup ze slávy. Současná medicína má možnost využít účinnější látky, bez nežádoucích účinků aspirinu, mezi které patří poškození žaludeční sliznice nebo alergické reakce.

Vzhledem k účinkům na snižování srážlivosti krve, zůstává spotřeba aspirinu nadále vysoká. Jedním z nově potvrzených účinků kyseliny acetylsalicylové je snížení rizika vzniku nádorového onemocnění tlustého střeva.

Mezi nejbohatší zdroje salicylátů v naší stravě patří: ovoce ( 0,2-3,2 mg/kg), zelenina (0,3-1,3 mg/kg) a byliny a koření (5,1-28,6 mg/kg). Podle odborníků je průměrný příjem typickou smíšenou stravou 6mg/den. Dávka kyseliny acetylsalicylové používané v prevenci vzniku kardiovaskulárních a nádorových onemocnění je 75-162 mg/den. Je tedy jasné, že příjem salicylátů stravou nebude ke snížení rizika nijak významně přispívat.

Na druhé straně mohou mít salicyláty i negativní účinky na lidské zdraví. Někteří lidé mají nežádoucí reakce na kyselinu acetylsalicylovou projevující se např. astmatem, nevolností, bolestmi hlavy nebo kopřivkou. Tyto reakce mohou nastat i po požití mnohem menšího množství z potravin jakou jsou rajčata, meruňky, broskve, třesně, jahody, rozinky nebo pomeranče.

Za nejvýznamnější salicyláty ve vztahu k našemu zdraví lze pokládat ty, které jsou v terapeutických dávkách součástí léčivých přípravků. Lidé, u kterých se

nevyskytují nežádoucí reakce, příjem salicylátů potravou nemá prakticky žádný dopad na zdraví.

Zdroj: Víš, co jíš?

Nejnovější články

Jak jsme na tom s jódem?

V březnu se uskutečnil den JODu a při této příležitosti uspořádal SZU…

Nutrivigilance – zpráva za rok 2023

NUTRIVIGILANCE - zdravotní bdělost nad potravinami- souhrnná zpráva za rok 2023.

Test quinoy 2024

Ačkoliv je quinoa jedna z nejstarších plodin světa, Evropa ji objevila teprve…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?