Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

Skryté glutamáty ve složení potravin

Publikováno: 25.11.2013     Autor: ZdraváPotravina.cz

Kromě číselného kódu a názvu obsahující slovo glutamát ještě výrobci používají alternativní pojmenování, podívejte se jaké.


Spolupracovali jsme na pořadu A dost! pana Tuny, společně s prof. RNDr. Annou Struneckou, DrSc. (autorkou knih Doba jedová) na téma skryté glutamáty. Dozvíte se, že výrobci přišli na způsob jak požít zvýrazňovače chutí a vůní známé pod souhrnným názvem glutamáty, bez jejich přímého uvedení.

Na tento díl pořadu A dost! se můžete podívat zde. Níže pak najdete jednoduchou infografiku, kde jsme vypsali glutamáty s jejich É-kódy a také s jejich možnými alternativami - můžete to použít jako rychlou pomůcku při luštění malých písmenek etiket.

Pokud chcete více informací o glutamátech, přečtěte si o nich na našem webu o Éčkách - emulgatory.cz:

Sledujeme potraviny v naší databázi potravin chemievjidle.cz obsahující přiznané glutamáty a najdete je pod tímto rychlým odkazem, který jsme pro vás vytvořili: www.chemievjidle.cz/glutamaty a potraviny s alternativním názvem glutamátem jsou pod odkazem www.chemievjidle.cz/skryte-glutamaty



Diskuse k článku

sharunka03 | 26.11.2013 - 09:52

Každé pondělí sleduji Adost a tak jsem byla mile překvapena, že Vás tam pane Náprstku vidím.    Je to hrůza, co si ti obchodníci o nás myslí, jak nás pořád obcházet. To si nesmíme nechat líbit, jen dál na ně odborníky. :-) Už mám dokonce od paní Strunecké Dobu jedovou, oba díly schované pro mě na Vánoce, už se moc na ně těším. :-)

anonymní uživatel | 27.11.2013 - 13:44

nevite nekdo co je kvasnicový extrakt bez kyselinové hydrolýzy?? 

anonymní uživatel | 28.11.2013 - 17:24

Nebudu lhát, tenhle díl A Dost! mě přímo šokoval. Ale ještě chápu to lhaní u výrobců typu Vitana, ale že takhle lže i Bioline, mě skutečně zklamalo.. (viz např. zde: http://www.biolinie.cz/katalog.htm)

sharunka03 | 29.11.2013 - 09:44

Pavla: Zrovna mám jeden z těch bujonů taky doma. Jsem si myslela, že ten kvasnicový extrakt z ekologického zemědělství, bude o dost lepší, než ten obyč, takže jsem se pořádně zmýlila :-( No, co, spotřebuju ho a už vůbec žádné bujony kupovat nebudu, ani ze zdravé výživy, pokud to bude ten extrakt obsahovat.

anonymní uživatel | 4.12.2013 - 10:21

Dobrý den, naše společnost je šokována šířením těchto zpráv. Dovolte mi, prosím, vysvětlit Vám nedorozumění, které vzniklo mediálními zprávami o skrytém výskytu glutamátu sodného. Bohužel se média pouští do šíření zpráv, které se nezakládají na pravdě, jsou neúplné, zkresleně podané  a to jen proto, aby zaujaly a šokovaly diváky a návštěvníky serverů, což se jim bohužel dokonale daří. My pak z takovýchto zpráv vycházíme v očích zákazníků jako podvodníci a bohužel se nám žádné z médií neomluví, že zprávy nebyly pravdivé a poškozují tak jméno naší firmy.Na našich stránkách najdete vysvětlující vyjádření naší firmy s úplnými informacemi http://www.probio.cz/o-nas/aktuality/reakce-na-informaci-o-vyskytu-glutamatu-sodneho-v-bujonech-zn-biolinie.html Za kvalitou a naprostou nezávadností svých výrobků si stojíme a mrzí nás, že kvůli hlouposti novinářů dostávají naši zákazníci nepravdivé informace. Věřím, že vy si uděláte ten správný obrázek.Společnost PRO-BIO, s.r.o.

sharunka03 | 4.12.2013 - 10:36

Barbora: tak se na nás nezlobte, ale lidi v dnešní době nevědí, už čemu věřit. Dnes je to samý podvodník. Ten bujon jsem nevyhodila a s klidem ho spotřebuji třeba na polévku.

Stana | 16.12.2013 - 14:53

Nevím jestli právě novináři mohou za to, že lidé tohle berou jako poplašné zprávy. Každý kdo něco ví o aminokyselinách, dobře ví, že kyselina glutamová je přirozenou součástí lidského těla. Příjmáme ji v potravinách naprosto přirozených jako hrách apod. Problém je jeho vysoká konzumace, z potravin ve fast-foodu, paštikách, uzeninách, dochucovadlech apod., jak uvádí letáček výše. Někdo může mít na glutamát i alergii, ale je zapotřebí tohle brát s rozumem. Alergii můžete mít na cokoli. Přidaným glutamátům je dobré se vyhýbat, ovšem vyhodit každou potravinu, která ho obsahuje je poněkud zbytečné. Jíme spoustu potravin, kde je přirozeně. Navíc potraviny všeobecně obsahující velké množství této látky, jsou obecně považovány za nezdravé př. polévky z pytlíku... Takže stačí vynechat je.

mysinecka | 5.01.2014 - 16:11

Já myslím, že když si dvakrát do měsíce dáte párek nic hrozného se nestane. Všechno je o střídmosti a pak vám to neublíží.

Lucka | 10.01.2014 - 08:36

Dobrý den, chci se zeptat, je i označení "sójová bílkovina" ve složení známkou, že se jedná o glutamát? Moc děkuji. Nebo jde jen o nějakou bílkovinu získanou ze sójových bobů (?)

Jana | 12.01.2014 - 22:15

Ale já myslím, že ten problém p. Strunecká vysvětlila, minimálně ve své knize Doba jedová, velice jasně.Při přípravě hydrolyzovaných proteinů, kvasničních či sojových extraktů se vázaný glutamát uvolňuje z bílkovin a ve vysoce škodlivé VOLNÉ formě zůstává v produktu. Ano, kyselina glutamová je součástí lidského těla, je v také v potravinách, ale ve vázané formě, která neškodí. Problém je s volným glutamátem.

Standa | 24.04.2014 - 20:59

Ovšem volný glutámát obsahují zcela přirozeně třeba i sýry s modrou plísní. Roquefort ho obsahuje 1,28g/100g.Takže třeba v takovém sýru Bio Niva bude volného glutamátu požehnaně. (A přitom tam žádný nepřidávají.)

anonymní uživatel | 14.06.2014 - 19:38

Divím se, kolik je tu diskuzí okolo bujonu - beru ho jako náhražku, pokud nikdo vůbec nevaří... Dělám omáčky i polévky, které výborně chutnají po použitých surovinách a nemám potřebu žádný bujon kupovat... Jen má devadesátiletá babička, která neměla už sílu vařit si, do bujonu zavařila pár nudlí a měla polévku... Jinak nechápu kdo a na co ho používá...

anonymní uživatel | 20.07.2014 - 13:20

Zdravím všechny.Rád si kupuji třtinovej cukr a najednou se dostává na veřejnost že cukr se jen dobarvuje a prodává takto podvodně.

anonymní uživatel | 21.07.2014 - 18:35

Jardo, to o tom třtinovem cukru je blbost, nesmíš věřit hned všemu, co se v mediích objeví!Většina třtinového cukru je v pořádku, mělo by tam být napsáno, že pochází např. z Mauricia a musi tam být napsáno třtinový cukr. Samozřejmě můžeš narazit na nějakou obarvenou náhražku, ale tam by nemělo být třtinový cukr napsáno.. 

Přidat komentář

Nejnovější články

Výběr čerstvého ovoce a zeleniny po cel

Výběr čerstvého ovoce a zeleniny po celý rok je pro nás již samozřejmostí, jak…

Sezónní ovoce a zelenina - měsíc září

V obchodech je celoročně k dostání široký sortiment ovoce a zeleniny. Přesto…

Ohlédnutí za vinohradnickým rokem 2019/2020

Máte rádi víno? Pokud odpověď zní ano, možná vás bude zajímat, jestli vinic u…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?