Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

Sůl v masných výrobcích

Publikováno: 18.04.2021     Autor: Daniel Kalmus

Kolik je v nich soli? Masné výrobky se podílejí na celkovém přívodu sodíku z více jak 20 %. Hned po pečivu jsou druhým nejvýznamnějším zdrojem sodíku/soli v naší stravě.


V ČR tak oblíbené masné výrobky přispívají značkou mírou k už tak vysokému přijmu soli. Obvykle konzumujeme 2-3x více, než je zdrávo. V roce 2020 byl realizován SZÚ-CZVP projekt s cílem zmapovat situaci s obsahem soli ve vybraných MV dostupných na českém trhu. Testováno bylo 109 masných výrobků.

Na základě analýzy obsahu soli ve vybraných MV a při zohlednění a při zohlednění průměrné spotřeby lze odhadnout, že nejvíce soli z masných výrobků přijmou chlapci a muži starší 11 let (až 36 % z celkového denního doporučení), nejméně děti ve věku 4-6 let a ženy starší 15 let (12-14 z celkového denního doporučení).

Masné výrobky jsou navíc dle IARC (Mezinárodní agentura pro výzkum rakoviny) řazeny do skupiny karcinogenních látek č.1, tedy karcinogenní pro člověka. Z epidemiologický studií bylo shromážděno dostatečné množství důkazů o tom, že konzumace MV přispívá ke vzniku kolorektálního karcinomu. S každými 50 g zkonzumovaných MV roste riziko nádoru tlustého střeva a konečníku o 18 %.

Cíl projektu SZÚ-CZVP „Obsah soli v masných výrobcích“ bylo zjistit:

  • Kolik soli obsahují vybrané druhy MV dostupné na českém trhu;
  • Zda a jak moc se jednotlivé skupiny vybraných MV (tepelně opracované, trvanlivé tepelně opracované a trvanlivé fermentované) svým obsahem soli mezi sebou liší;
  • Zda zjištěný obsah soli odpovídá jeho deklarovanému množství na obale;
  • Do jaké míry by konzumace do šetření zahrnutých masných výrobků přispívala k plnění doporučeného přívodu soli v daných populačních skupinách (vztaženo na průměrnou spotřebu vybraných MV v obvyklé dietě dle SISP04)

Všechny detaily k MV včetně grafů, porovnání konkrétních výrobků naleznete v technické zprávě AHEM: http://www.szu.cz/knihovna/ahem

Zdroj: http://www.szu.cz/knihovna/ahem

Nejnovější články

Nutrivigilance – zpráva za rok 2023

NUTRIVIGILANCE - zdravotní bdělost nad potravinami- souhrnná zpráva za rok 2023.

Test quinoy 2024

Ačkoliv je quinoa jedna z nejstarších plodin světa, Evropa ji objevila teprve…

Legionella: Tichý zabiják vody

I přes velmi přísné vyhlášky a limity může dojít ke kontaminaci vody.…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?