Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

Sušené řasy Euglena gracilis

Publikováno: 24.02.2021     Autor: Slunew

V minulém článku jsme vám ukázali, co to potraviny nového typu jsou. Dnes vám představíme jednu z nich - sušené krásnoočko štíhlé (Euglena gracilis).


Mikrořasy obecně představují velmi zajímavý zdroj přírodních látek s téměř neomezeným spektrem obsahových cenných a bioaktivních látek, jež je možno využít jako inovativních funkčních složek potravin nového typu či doplňků lidské potravy.

Mezi tyto mikrořasy řadíme i Krásnoočko (Euglena), které vedle již dnes zcela běžně používané chlorely nebo spiruliny bylo nově schváleno jako nová potravina pro použití v různých potravinách.

 V Úředním věstníku EU bylo zveřejněno prováděcí nařízení Komise (EU) 2020/1820 ze dne 2. prosince 2020, kterým se povoluje uvedení sušené řasy Euglena gracilis na trh jako nové potraviny podle nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) 2015/2283 a kterým se mění prováděcí nařízení Komise (EU) 2017/2470.

Dne 20. prosince 2018 předložila společnost Kemin Foods L.C. žádost o uvedení sušených celých buněk řasy Euglena gracilis na trh Unie jako nové potraviny. Žádost obsahovala požadavek, aby se sušené celé buňky řasy Euglena gracilis mohly používat jako nová potravina v řadě kategorií potravin pro běžnou populaci, jako jsou snídaňové, granolové a proteinové tyčinky, jogurty, jogurtové nápoje, ovocné šťávy, smoothie a nektary, zeleninové šťávy, nápoje s ovocnou příchutí a nápoje nahrazující stravu.

Podle nařízení Komise v přenesené pravomoci (EU) 2017/1798 jsou náhradou celodenní stravy pro regulaci hmotnosti potraviny určené pro zdravé dospělé osoby s nadváhou nebo trpící obezitou, které hodlají dosáhnout snížení hmotnosti. Sušenou řasu Euglena gracilis lze proto povolit pouze v náhradách celodenní stravy pro regulaci hmotnosti pro dospělé, nikoliv pro kojence, děti a dospívající.

V označení potravin obsahujících tuto novou potravinu se uvede název „sušená biomasa řasy Euglena gracilis“.

Na označení doplňků stravy obsahujících sušenou řasu Euglena gracilis musí být uvedeno, že tyto doplňky stravy by neměli konzumovat kojenci/děti mladší 3 let/děti mladší 10 let a dospívající mládež do 18 let.

Více podrobností o schválení naleznete na : potravinyinfo.cz

 

Pokud byste se chtěli dozvědět obecně o mikrořasách více, zde je k dispozici pěkná publikace Akademie věd České republiky.

Nejnovější články

Jak jsme na tom s jódem?

V březnu se uskutečnil den JODu a při této příležitosti uspořádal SZU…

Nutrivigilance – zpráva za rok 2023

NUTRIVIGILANCE - zdravotní bdělost nad potravinami- souhrnná zpráva za rok 2023.

Test quinoy 2024

Ačkoliv je quinoa jedna z nejstarších plodin světa, Evropa ji objevila teprve…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?