Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

Svatomartinské tradice

Publikováno: 10.11.2021     Autor: FÉR potravina

Tradice sahající až do středověku spojena s veselicemi, hody, která souvisela s ukončením zemědělského roku, s odvodem úroků vrchnosti, ochutnávkou nových vín a s adventním půstem začínajícím 12.11..


11.11. Den svatého Martina. Z dřívějších tradic se více méně dochovaly už jen husy a víno ?.

V dávných dobách se v tento den nejen slavilo všeobecným veselím a hodováním, ale byl to i den odvodů daní, obnovování smluv a kontraktů, zahajovali se tribunály či probíhaly volby do místních zastupitelstev.

Dnes máme tento ten spojen s ochutnávkou mladých vín. Svatomartinská vína jsou suchá vína se zbytkovým cukrem do 9 g/l, u nichž je povolen nepatrný obsah CO2, a liší se pouze maximálním obsahem alkoholu. U bílých a růžových vín a klaretu nesmí povolený obsah alkoholu překročit 12,5 % obj. U červených vín je maximální obsah alkoholu stanoven na 13 % obj. Aby víno mohlo nést značku Svatomartinské, musí být vyrobeno z hroznů odrůd Müller Thurgau, Veltlínské červené rané, Muškát moravský (bílá vína) nebo Modrý Portugal a Svatovavřinecké (růžová a červená vína) vypěstovaných na území České republiky. 

K popíjení a prodeji Svatomartinského vína se váže několik pravidel:

  • Svatomartinská vína by se neměla otevřít dříve než 11. 11.
  • Víno se nalévá vždy z lahve a nikdy ze sudu.
  • Na etiketě musí být vždy logo Svatomartinského vína, tj. značka se sv. Martinem na bílém koni.
  • Každá láhev musí být opatřena předepsanou záklopkou (která je pro všechny vinaře stejná) s nápisem Svatomartinské a datem ročníku na hrdle láhve.

Další dodržovanou tradicí je pečená husa. A proč právě husa? Jedna legenda praví, že husy při kázání sv. Martina rušily, proto skončily na pekáči. Další příběh hovoří o tom, že husy sv. Martina prozradily, když se mezi nimi ukrýval. Zda pak bude s červeným nebo bílým zelím a s jakým knedlíkem je už jen na mistru kuchaři. Kromě pečené husy se vaří i tradiční hustá polévka z husích drobů – kaldoun a mohou se objevit i různě zpracovaná játra či paštika jako předkrm.

K tradičním sladkým pokrmům tohoto den patří martinské rohlíčky. I zde je hned několik vysvětlení, proč jsou ve tvaru rohu. Martinské rohlíky tak mají připomínat starověký roh k pití (Trinkhorn) či rohy obětovaného býka, tedy pohanské zvyklosti, které byly přebrány i do křesťanských oslav. Čeští obrozenečtí historici pak tvrdili, že svátek sv. Martina položila církev do doby slavností Baccha (Dionýza), zobrazovaného s dvěma růžky na hlavě, proto začali pekaři péci pečivo podobné těmto růžkům. Ať už to bylo, jak chtělo, jsou dobré a recept na ně neopomněla ve své kuchařce ani vyhlášená Magdalena Dobromila Rettigová.

Křehké martinské rohlíky. Utři hodně ¼ kila čerstvého másla, přidej k němu tři žloutky, dvě celá vejce, 4 dgr. rozdělaných lisovaných kvasnic, kus tlučeného cukru, s půl citronu kůru, koflík vlažné smetany, a přimíchej k tomu ¼ kila pěkné mouky, osol to trochu a těsto náležitě vypracuj: kdyby bylo řídké, tedy přidej ještě dle uznání mouky a nech je zkynout; potom je dej na vál posypaný moukou, rozválej je tence, nakrájej z něho kružátkem na tři prsty široké a asi šest prstů dlouhé lístky, pomaž každý připravenou již nádivkou: tvarohem, povidly nebo mákem, zaviň je, utvoř úhledné rohlíčky, klaď je hezky od sebe na plech máslem pomazaný, pomaž je rozkloktaným vejcem a nech je pěkně upéci; pak je posyp tlučeným cukrem a urovnej je úhledně na talíř.

—Rettigová, Magdalena Dobromila, Domácí Kuchařka, 1888, s. 392

 

AŤ UŽ SI VYBERETE COKOLI – TAK DOBROU CHUŤ A NA ZDRAVÍ ?



Diskuse k článku

Zatím nebyl přidán žádný komentář

Přidat komentář

Nejnovější články

Je libo brouk nebo červík?

Hmyz jako jídlo budoucnosti? Ne, už teď je možné ho zařadit do svých jídelníčků!

Rostlinné nebo živočišné?

Zájem konzumentů o tzv. rostlinné alternativy mléka, mléčných výrobků, ale i…

Varné typy brambor

Blíží se nám Vánoce a bramborové saláty. jaké typy brambor použít aby se nám…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?