Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

Světový týden informovanosti o soli

Publikováno: 06.03.2019     Autor: Slunew

Cílem celosvětové kampaně je upozornit na nadměrnou konzumaci soli v potravě a na negativní vliv této spotřeby na zdraví dětí i dospělých. Letošním cílem je omezit konzumaci skryté soli.


Odstartovala celosvětová týdenní kampaň World Salt Awareness Week 4. – 11. 3. 2019. Letošním cílem je zvýšit informovanost obyvatelstva o negativech soli jako takové, ale zejména o soli skryté. Proto letošní kampaň nás vybízí: Zaměřme svou pozornost na tuto skrytou sůl!

Kde všude ji najdeme? I O tom už jsme psali.

Sůl je pro lidský organismus nepostradatelná, ale současně platí, že její nadměrný přísun je velkým zdravotním rizikem. V současné době se za optimální denní příjem soli pro dospělého člověka považuje 5 g, pro děti ještě méně. Množství 5 g soli naplní čajovou lžičku. Z tohoto množství jen část může být použita k osolení jídel či být viditelná na povrchu potravin, bohužel část je pak již skryta v potravinách jako jejich technologicky nezbytná součást.

Skutečná spotřeba soli v Česku, bohužel, vysoko překračuje doporučenou hranici. Spotřeba soli je až trojnásobně vysoká. Důsledkem vyšší konzumace soli je vyšší krevní tlak, jenž má za následek zvýšený výskyt onemocnění srdce a velkých cév, a tedy vyšší nemocnost a předčasnou úmrtnost z těchto příčin. 

Jak poznat zda v potravině byla použita sůl nebo zda se jedná o přirozeně se vyskytující? Je to snadné. Byla-li sůl přidána, musí být uvedena v seznamu složení. A kolik jí pak v potravině je, poznáte z nutriční tabulky. Od r. 2016 je již povinností ji zde uvádět.

Zdroje:

Nejnovější články

Bezlepkové potraviny

Pro někoho je bezlepková strava jedinou možností, jak předcházet zdravotním…

Demenci a Alzheimerově chorobě lze předcházet i správnou výživou

Alzheimerova choroba a různé formy demence narušují část mozku a kognitivní…

UZP - vašemu zdraví neprospějí

„Ultrazpracované potraviny“ lidem chutnají – mimo jiné proto, že jsou navržené…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?