Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

Tajemství jménem minerální voda

Publikováno: 29.06.2016     Autor: ZdraváPotravina.cz

Co se skrývá pod tímto názvem a jak je pro nás prospěšná?


 

Už jsme psali nějaké zajímavosti o vodě v lidském těle a její nutnosti pro zdravý život: http://www.zdravapotravina.cz/clanky/zajimavosti-o-vode

Dnes se konkrétně podíváme na minerální vody.

Spousta lidí nazývá většinu balených vod „minerálka“. Nicméně se nejedná o správný název. Dle vyhlášky č. 275/2004 Sb. (o požadavcích na jakost a zdravotní nezávadnost balených vod a o způsobu jejich úpravy) rozeznáváme několik druhů balené vody: přírodní minerální, pramenitá, kojenecká a pitná. Mezi jednotlivými druhy je velký rozdíl. O jaký druh balené vody se jedná, poznáme na obale. Vedle běžného obchodního názvu MUSÍ být vždy uvedeno, zda je voda minerální, pramenitá, kojenecká či „jen“ pitná.


Co tedy je minerální voda?

Minerální voda je získána ze zdroje přírodní minerální vody (PMV), o kterém bylo vydáno osvědčení, popř. certifikát, a to podle lázeňského zákona. Dále se může jednat o zdroj uznaný v jiném členském státě Evropské unie.

Doplňujícím údajem, jehož uvedení na etiketě není povinné, je označení balených PMV podle obsahu rozpuštěných látek. Např. označení „obsahuje sírany“ znamená, že obsah síranů je vyšší než 200 mg/l. V případě fluoridů na 1,5 mg/l dokonce musí být uveden, že není vhodná pro pravidelnou konzumaci u kojenců a dětí do 7 let (např. Hanácká kyselka). Některé jsou zase poměrně dobrými zdroji vápníku, který podle odborných publikací je ekvivalentní s využitelností vápníku z mléka a mléčných výrobků. Nicméně by neměly být plnou náhradou mléčných výrobků, protože již neobsahují bílkovinu a další vitamíny či minerální látky.

Z hlediska zařazení PMV do pitného režimu se pro běžnou konzumaci doporučují jen slabě mineralizované PMV (obsah látek mezi 50-500 mg/l). Vody s vyšším obsahem látek jsou vhodné pouze pro doplnění a zpestření pitného režimu. Vody s obsahem látek vyšším než 5000 mg/l by měly být užívány jako lék, tedy po omezenou dobu. Mezi nejznámější PMV na našem trhu patří Mattoni, Magnesia, Dobrá voda, Hanácká kyselka, Korunní, Ondrášovka, Poděbradka. Vyšším obsahem hořčíku je charakteristická Magnesia, vysoký obsah sodíku najdeme v Poděbradce a Hanácké kyselce (tu by ale neměli pít lidé, kteří by si měli hlídat nižší příjem soli/sodíku). Naopak nízké hodnoty sodíku jsou typické pro Dobrou vodu, Magnesii a Ondrášovku. Vyšší hodnoty vápníku najdeme u Hanácké kyselky, Ondrášovky a Poděbradky.

A samozřejmě PMV by měly být konzumovány v jejich přirozené formě – tedy nesycené oxidem uhličitým, neochucené a neslazené.

voda1.png


voda2.png

Nejnovější články

Zmrzlináři chtějí šetřit a oteplovat zmrzliny.

Začíná se nám blížit léto. Slibují nám opravdu vysoké teploty, tak v rámci…

Jak jsme na tom s jódem?

V březnu se uskutečnil den JODu a při této příležitosti uspořádal SZU…

Nutrivigilance – zpráva za rok 2023

NUTRIVIGILANCE - zdravotní bdělost nad potravinami- souhrnná zpráva za rok 2023.
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?