Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací
Index hubnutí
Index hubnutí
Index hubnutí

Test bílých jogurtů

Publikováno: 12.01.2022     Autor: FÉR potravina

Vzhledem k tomu, že leden bývá měsícem předsevzetí a jedním z velmi častých je i snaha udělat něco se svým jídelníčkem, tak časopis dTest podrobil testu bílé jogurty, které se do zdravých jídelníčků doporučují zařazovat.


Lednové testy potravin obvykle jedou na zdravé vlně. Redaktoři dTestu poslali do laboratoře 29 – obyčejných i smetanových bílých jogurtů. Zjišťoval se v nich obsah tuku, bílkovin a také počty přátelských mikrobů.

Devět jogurtů patřilo mezi smetanové s minimálně 10 % tuku, zbytek představovaly obyčejné bílé jogurty s 2% až 5% tučností.

Laboratoř sledovala tři základní znaky jogurtové kvality: obsah mikroorganismů jogurtové kultury. Výsledky mikrobiologické analýzy umožnily porovnat, jak se liší mikroflóra jednotlivých typů jogurtů (bio, zrající v tanku, zrající v kelímku). Vliv na počty bakterií měla velikost balení, ale pouze pokud se jednalo o kilová balení. Způsob výroby či zdroj BIO na počty mikrobů neměli téměř žádný vliv.

Dále se hodnotil obsah tuku a bílkovin a nezapomnělo se ani na senzorické hodnocení chuti, vzhledu a konzistence.

Nejvyšším podílem tuku se mohl pochlubit Kaufland/Jarmark Smetanový jogurt (10,6 %). O pouhou desetinu procentního bodu za ním skončil Penny/Boni Jogurt smetanový bílý (10,5 %). Naopak u smetanových jogurtů značek Opočenský jogurt a Choceňský smetanový byla změřena tučnost pouze 9,8 %. Nicméně díky nejistotě měření oba dokázaly vyhovět předepsanému minimu.

Druhou skupinou výrobků byly jogurty s 2–5% tučností. Nejméně tuku laboratoř našla ve výrobku Olma Klasik originál (2,8 %), na opačném konci žebříčku skončil Madeta Jihočeský jogurt bílý (4,9 %).

Množství bílkovin nepodléhá žádnému předpisu a v průměru můžeme v obyčejném jogurtu počítat se 4,5 % bílkovin, ve smetanových je o čtvrtinu méně – 3,3 %. Ve výrobcích Madeta Jihočeský jogurt bílý a Agrola Zde žije jogurt z jižních Čech bylo 6 %, respektive 5,8 % bílkovin, což by vyhovovalo požadavkům dříve kladeným na jogurty řeckého typu. Nejnižší hodnotu laboratoř zaznamenala u smetanového Rohlík/Miil Cream Yoghurt Plain (2,9 %).

Tedy závěrečný verdikt při hodnocení všech zadaných parametrů včetně senzorické analýzy zněl:

Mezi běžnými bílými jogurty si nejlépe vedl Olma Naše české bio Bílý jogurt (velmi dobře, 9,90 Kč/100 g). Dobrou kvalitu za výhodnou cenu ve stejné kategorii nabídla dvojice Penny/Boni Jogurt bílý (dobře, 2,60 Kč/100 g) a Albert Jogurt bílý natur (dobře, 3,90 Kč/100 g). Nejúspěšnějším smetanovým jogurtem se stal Penny/Boni Jogurt smetanový bílý (velmi dobře, 6 Kč/100 g). Výhodnou koupí pak je Kaufland/Jarmark Smetanový jogurt (velmi dobře, 4,60 Kč/100 g). Poslední místa v tabulkách obsadily Hollandia Selský jogurt bílý (uspokojivě, 4,80 Kč/100 g), respektive Choceňský Smetanový max (uspokojivě, 7,60 Kč/100 g).

Publikováno v časopise 1/2022

Nejnovější články

Další z náhrad masa?

Z proteinů hrášku a tuku vznikl kvalitní alternativní steak?

Restaurace pod drobnohledem SZPI!

Každá sedmá restaurace připravuje pokrmy na přepáleném fritovacím oleji,…

Z plevele jídlo na talíř

Kopřivy možná budeme jednou nejen běžně jíst, ale i oblékat.
Index hubnutí
Index hubnutí
Index hubnutí
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?