Publikováno: 07.07.2020 Autor: Slunew
Český národ pivo miluje - jsme národem pivařů. Ale víme, co všechno se dá v našem oblíbeném to nápoji objevit? Velmi totiž záleží z jak kvalitních a (ne)ošetřených surovin se vaří.
Pivo je pěnivý nápoj vyrobený zkvašením mladiny připravené ze sladu, vody, chmele nebo chmelových produktů. V různých formách se vyrábělo od nepaměti. První nálezy na našem území poukazující na výrobu již ve 4. století př. n. l. První písemné zmínky jsou spojené se zákazem konzumace piva pro mnichy v břevnovském klášteře a pocházejí z 10. století.
V minulosti mohl pivo vařit jen ten, kdo vlastnil právo várečné, udělované panovníkem, jindy církví, městem nebo šlechtici. Naopak dnes může vyrábět pivo kdokoli, pokud dodrží patřičnou potravinářskou legislativu.
Prázdniny a dovolené odstartovaly a k nim určitě nějaké to pivko patří. V A DOST! společně týmem profesorky Jany Hajšlové a profesora Vladimíra Kocourka podrobili testům celkem 27 různých druhů piv z velkých i malých pivovarů. Podívejte se, jak to dopadlo, ať zjistíte, která piva obsahují látky, které by tam určitě být neměly a naopak, která mají nejvíce látek prospěšných.
Vše i s bonusem najdete zde:
Zdroj: ADOST! ; TVSeznam